(4771 S. K. m. 1) ( 765 S. K. m. 450) (1412 S. K. m. 135, 322)
Dava: Nihat Akgün'ü taammüden öldürmekten, Şaban Akhan işbu öldürme suçuna Şaban Akhan'ı azmettirmekten sanık Hüseyin Başak ve yine işbu öldürme suçuna fer'i fail olarak katılmaktan sanık Mustafa Akhan izinsiz silah taşımaktan adı geçen sanıklar Mustafa Akhan ile sanık Şaban Akhan'ın yapılan yargılanmaları sonunda, sanık Şaban Akhan'ın 6 ay 10 gün geceli gündüzlü bir hücrede tecrit edilmek suretiyle müebbet, sanık Hüseyin Başakın müebbet, sanık Mustafa Akhan'ın 20 yıl ağır hapis cezalarıyla hükümlülüklerine ilişkin Bakırköy İkinci Ağır Ceza Mahkemesinden verilen 14.4.2003 gün ve 406/76 sayılı hükmün duruşmalı olarak Yargıtay'ca incelenmesi sanıklar tarafından istenilmiş ve hüküm kısmen re'sen de temyize tabi bulunmuş olduğundan dava dosyası C. Başsavcılığından tebliğname ile Dairemize gönderilmekle: duruşmalı olarak incelendi ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Karar: 1- Sanık Şaban hakkında 4771 sayılı Yasanın 1/A maddesi uyarınca TCY. nın 450/4. maddesince verilen ve infaz statüsü 1/A(b) maddesinde yazılı olan müebbet ağır hapis cezasına, silah taşımak suçu nedeniyle eklenecek hücre cezasının 2 katına çıkarılması gerektiğinin gözetilmemesi suretiyle eksik hücre cezası tayini aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
2- Toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanıklar Şaban, Mustafa ve Hüseyin'in suçlarının sübutu kabul, oluşa ve soruşturma sonuçlarına uygun şekilde suçların niteliğini tayin, cezayı azaltıcı bir sebep bulunmadığı takdir kılınmış, savunmaları inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, incelenen dosyaya göre verilen hükümlerde düzeltme ve eleştiri sebepleri dışında isabetsizlik görülmemiş olduğundan, sanık Şaban, Mustafa ve Hüseyin müdafilerinin duruşmalı incelemede ve temyiz dilekçelerinde Şaban'ın savunmasının CYUY. nın 135. maddesine aykırı alındığına, eksik soruşturmaya, adam öldürme suçunda suç vasfına, ağır tahrik hükmünün uygulanması gerektiğine, sanık Mustafa'nın savunmasının CYUY. nın 135. maddesine aykırı alındığına, eksik soruşturmaya, suçlarının sübut bulmadığına, adam öldürme suçunda suç vasfına, ağır tahrik hükmünün uygulanması gerektiğine vesaireye, sanık Hüseyin yönünden eksik soruşturmaya, Şaban ve Mustafa'nın savunmalarının CYUY. nın 135. maddesine aykırı alındığına, suçun sübut bulmadığına, atfı cürüm olduğuna vesaireye yönelen ve yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle,
CYUY. nın 322. maddesiyle tanınan yetki kullanılarak,
Sonuç: Sanık Şaban hakkında 4771 sayılı Yasanın 1/A maddesiyle değişik TCY. nın 450/4. maddesi uyarınca temel ceza olarak hükmedilen ve infaz statüsü 4771 sayılı Yasanın 1/A-b maddesine mümas bulunan müebbet ağır hapis cezası nedeniyle ayrıca hücre cezası verilemeyeceğinden icapsız yere tayin edilen 6 ay geceli gündüzlü bir hücrede tecrit edilmek suretiyle cezasının infazına dair kısmın hükümden çıkarılmasına 6136 sayılı Yasaya aykırılık nedeniyle verilen 10 günlük hücre süresinin korunması ile içtimalı nihai cezanın 10 günü geceli gündüzlü bir hücrede tecrit ile müebbet ağır hapis olduğunun ve türü itibariyle infaz statüsünün 4771 sayılı Yasanın 1-A-b maddesine uyduğunun hüküm fıkrasına yazılması ile düzeltilen kısmen re'sen de temyize tabi bulunan hükümlerin tebliğnamedeki düşünce gibi ONANMASINA 21.06.2004 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy