(765 S. K. m. 61, 504)
Dava: Dolandırıcılık suçundan sanık Beyhan Şınık'ın yapılan yargılaması sonunda: TCK. nun 504/3 ve 61. maddeleri gereğince 8 ay ağır hapis ve 660.000.000 lira ağır para cezasıyla mahkumiyetine dair İskenderun Ağır Ceza Mahkemesinden verilen 30.05.2002 gün ve 2001/206 Esas, 2002/158 Karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca duruşmalı olarak incelenmesi sanık vekili tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C.Başsavcılığının onama isteyen 25.02.2004 tarihli tebliğnamesi ile daireye gönderilmekle, sanık hakkında tayin olunan cezanın nev'i ve miktarı itibariyle temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılmasına oybirliğiyle karar verilip duruşma usulen icra edildikten sonra incelenip gereği görüşüldü:
Karar: Suça konu 990 milyon liradan ibaret haksız menfaatin günün ekonomik koşullarına, paranın satın alma gücüne ve yerleşik uygulamaya göre pek fahiş olduğu gözetilip TCK. nun 522. maddesi ile cezasının artırılmaması isabetsizliği sanığa karşı temyiz bulunmadığından bozma sebebi yapılmamıştır.
Sonuç: Bozmaya uyularak yapılan yargılama sonunda, toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanığın suçunun sübutu kabul, oluşa ve soruşturma sonuçlarına uygun şekilde vasfı tayin, cezayı azaltıcı sebebin nitelik ve derecesi takdir kılınmış, savunması inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, incelenen dosyaya göre verilen hükümde eleştiri dışında bir isabetsizlik görülmemiş olduğundan sanık vekilinin duruşmadaki sözlü savunmaları ile temyiz dilekçesinde ileri sürdüğü suçun yasal unsurları itibariyle oluşmadığına, sübutun bulunmadığına, kararın usul ve yasaya aykırı olduğuna ilişen ve yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün istem gibi ONANMASINA, 08.07.2004 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy