MAHKEMESİ :Sulh Ceza Mahkemesi
SUÇ : Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan
HÜKÜM : Beraat
6110 sayılı Yasanın 8. maddesiyle değişik 2797 sayılı Yargıtay Kanununun 14. maddesinde yer alan “ceza daireleri arasındaki işbölümünün belirlenmesinde dava açılan belgedeki nitelendirme esas alınır. Açıklama ile sevk maddelerinin uyumsuz olduğu durumlarda, açıklamaya itibar edilir. Çeşitli suçlara ait davalarda, suçların en ağırını incelemeye yetkili olan daire görevlidir.” hükmü ile Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu’nun yerleşik kararlarında da belirtildiği üzere görevli dairelerin tayininde iddianamedeki açıklama esas alınmalıdır.
Buna göre, 28.04.2009 günlü iddianame ile, ... PTT Merkezi Müdürü olarak görev yapan sanığın, bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerine verilen sağlık karnelerinin düzenlenmesine dair beyannameyi gerçeğe aykırı olarak düzenlediği, bunun neticesinde 01/02/2005 tarihinde SSK'dan emekli olmasına rağmen kurum tarafından daha önce verilen sağlık karnesini iade etmeyen eşi ...'ün şikayetçi kurum İzmir PTT Başmüdürlüğünün tedavi yardımından 01/04/2008 tarihine kadar yaralanmaya devam etmesini sağladığı , sanığın gerçeğe aykırı beyanları üzerine tedavi ve harcırah evraklarının düzenlenerek şikayetçi ... PTT Başmüdürlüğünü 4.571,11 TL hastane-ilaç, 182,60 TL sağlık harcırahı masrafı olmak üzere zarara uğratıldığı iddiasıyla, 5237 sayılı TCK’nun 158/1-e maddesinde öngörülen "kamu kurumuna karşı dolandırıcılık" suçu tavsif edilerek dava açılmıştır.
Bu itibarla iddianamedeki anlatıma, tavsifin ağırlığına, temyizin kapsamına ve Yargıtay Kanununun 14. maddesine göre temyiz inceleme görevinin Yüksek 15. Ceza Dairesine ait olduğu anlaşıldığından Dairemizin GÖREVSİZLİĞİNE, dosyanın görevli daireye gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 15.01.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy