(743 S. K. m. 618)
Dava ve karar: Davacı tarafından, davalı aleyhine açılan davada, mahkemece verilen karar süresinde temyiz edilmekle; dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, tapu kaydına dayalı elatmanın önlenilmesi isteğine ilişkindir. Dosyadaki bilgi ve belgelerden; özellikle, noksanın tamamlanması yoluyla getirtilen Kadastro Müdürlüğünün cevabi yazısından çalışma alanında önceden kadastro tesbitinin yapıldığı sonucuna varılmaktadır. Bilindiği ve 3402 sayılı Yasanın 12/4. maddesinde ifade edildiği üzere; kadastrosu tamamlanan çalışma alanı içerisinde kalan eski tapu kayıtları işleme tabi kayıt niteliğini kaybederler. Hemen belirtilmelidir ki; tesbit dışı bırakma işlemi de bir kadastro işlemidir. Taşınmazın veya taşınmazların kadastroya tabi tutulduğunu; ancak, tesbit dışı bırakıldığını ifade eder. Hal böyle olunca, eski kayıtlara dayanılarak açılmış ve (iptal ya da tescil isteğini içermeyen) salt elatmanın önlenilmesine yönelik davaların dinlenilmesine yasal olanak yoktur. Bu itibarla, değinilen ilke gözetilmek suretiyle gerekli soruşturmanın yapılması ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı olduğu üzere hüküm kurulması isabetsizdir.
Sonuç: Davalının temyiz itirazı yerindedir. Kabulüyle hükmün açıklanan nedenden ötürü BOZULMASINA, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy