(4721 S.K. m. 683, 722)
Dava: Taraflar arasında görülen davada;
Davacı,kurumlarının kayden maliki bulunduğu 473 parsel sayılı taşınmaza komşu 172 parsel sayılı taşınmaz üzerindeki davalılara ait binanın 10.14 m2 tecavüzlü olduğunu ileri sürerek elatmanın önlenmesi ve yıkım isteğinde bulunmuştur.
Davalılar,davaya yanıt vermemişlerdir.
Mahkemece,davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar,davalılar tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla;Tetkik Hakimi raporu okundu,düşüncesi alındı.Dosya incelendi gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dava, elatmanın önlenmesi ve yıkım isteklerine ilişkindir.
Mahkemece,davanın kabulüne karar verilmiştir.
Dosya içeriği ve toplanan delillerden; 473 parsel sayılı taşınmazın kayden davacıya ait bulunduğu, komşu 172 parselde yapılan yapının bu yere taşkın olduğu anlaşılmaktadır. 172 parsel sayılı taşınmaz üzerindeki yapıda kat mülkiyetine geçildiği, bu yerde davalılar dışında başkaca bağımsız bölüm maliklerinin de mevcut olduğu görülmektedir.
Davada, yıkım isteği de bulunduğuna göre yıkım istenen taşınmazın tüm maliklerinin davada yer alması zorunludur.
Hal böyle olunca,172 parseldeki yapıda kat malikleri olup davada yer almayan 8 nolu bağımsız bölüm maliki Candan'ın ve 5 nolu bağımsız bölüm maliki Kevser'in davada yer almasının sağlanması,bu amaçla adı geçenler hakkında açılacak davanın eldeki dava ile birleştirilmesi,ondan sonra bir hüküm kurulması gerekirken yazılı olduğu üzere karar verilmesi doğru değildir.
Sonuç: Davalıların temyiz itirazı yerindedir.Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerden ötürü H.U.M.K.'nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 20.9.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy