(4721 S. K. m. 1023)
Dava: Taraflar arasında görülen davada; Davacı, torunu olana davalı Y.'in hile ile aldığı vekaletnameyi kullanarak 153 parsel sayılı taşınmazını danışıklı biçimde diğer davalılara devrettiğini ileri sürerek tapu iptali-tescil istemiştir.
Davalılar, davacının iradesine uygun işlem yapıldığını, taşınmazın iyiniyetle edinildiğini belirterek davanın reddini savunmuşlardır.
Mahkemece, davalı Y.'in vekalet yetkisini kötüye kullandığı, diğer davalıların da iyiniyetli bulunmadıkları gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar, davalılar tarafından süresinde duruşma istekli temyiz edilmiş olmakla, duruşma günü olarak saptanan 21.3.2006 Salı günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden Y. Demir vekili avukat F. Önder, H. Taşdemir vekili Avukat N. Yüksel ile temyiz edilen vekili avukat geldiler. Davetiye tebliğine rağmen diğer temyiz eden vekili avukat ile temyiz edilen vekili avukat gelmediler, yokluklarında duruşmaya başlandı, süresinde verildiği ve kayıt olunduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra gelen vekillerin sözlü açıklamaları dinlendi, duruşmanın bittiği bildirildi, bu sırada temyiz edilen vekili avukat Y. Özer'in geldiği görüldü, mazereti kabul edilip dinlendi, iş karara bırakıldı. Bilahare Tetkik Hakimi M. Ataker tarafından düzenlenen rapor okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelenerek gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dosya içeriğine, toplanan delillere, hükmün dayandığı yasal ve hukuksal gerekçeye, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına ve özellikle çekişmeli taşınmazın vekil eliyle temlikine dair ilk işlemin vekalet görevinin kötüye kullanılması suretiyle gerçekleştiği anlaşıldığına; kayıt maliki davalının da anılan hususu bilecek durumda ve Türk Medeni Kanununun 1023. maddesinin koruyuculuğundan yararlanamayacak konumda bulunduğu anlaşıldığına göre davalıların temyiz itirazları yerinde değildir.
Sonuç: Reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, 4.12.2005 tarihinde yürürlüğe giren avukatlık ücret tarifesinin 14. maddesi gereğince gelen temyiz edilen vekili için 450,00 YTL. duruşma avukatlık parasının ve aşağıda yazılı 664,00 YTL. bakiye onama harcının temyiz eden davalılardan alınmasına, 21.03.2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy