MAHKEMESİ : KADIKÖY 4. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ,
TARİHİ : 25/12/2008
NUMARASI : 2005/197-2008/384
Taraflar arasında görülen davada;
Davacı, 252 ada 13 parsel sayılı taşınmazın Abdullah Efendi Vakfından icareli 1/8 payının gaiplik nedeniyle 5.8.1993 tarihinde Hazine adına hükmen tescil edildiğini, bilahare E... mirasçısı olduğundan bahisle Y.S.. tarafından açılan dava sonucu anılan payın tekrar E.. adına tesciline karar verildiği ve bu kararın kesinleştiğini, ancak sahtecilik ve Y..’nin yaşayıp yaşamadığı hususunda şüpheye düşüldüğünden bu ilamın infaz edilmeyip, tapuya şerh düşüldüğünü, kayıt maliki halen Hazine gözüktüğünden husumetin Hazineye yöneltildiğini, Yorgi’nin bekar ve çocuksuz olduğu da belirtilerek, idarelerince mahlul kararı alındığını, 1/8 payın mülkiyetinin vakfına rücu ettiğini ileri sürüp, tapu iptali ile vakfı adına tescili isteğinde bulunmuştur.
Müdahale talep eden çekişmeli taşınmaza 1968 yılından itibaren zilyet olduğunu belirtip, 1/8 payın iptali ve adına tescilini istemiştir.
Davalı, çekişme konusu payla ilgili açtıkları gaiplik ve tescil davası sonucunun beklenmesi gerektiğini beyan etmiş, bilahare anılan davanın redle sonuçlandığını ve eldeki dava tarihi itibariyle 1/8 payın Evrediki adına tesciline dair verilen ve kesinleşen mahkeme kararı olduğunu belirterek, husumet yokluğu nedeniyle davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, müdahil A.Ö..’un müdahale isteğinin reddine, Hazineye karşı açılan davanın da husumet nedeniyle reddine karar verilmiştir.
Karar, davacı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
Dava, tapu iptal ve tescil isteğine ilişkindir.
Mahkemece, davanın husumet yönünden reddine karar verilmiştir.
Dosya içeriği ve toplanan delillerden; dava konusu Abdullah Efendi Vakfına icareli 252 ada 13 parsel sayılı taşınmazdaki 1/8 payın, 10.10.1967 tarihinde Y.. kızı E..adına kayıtlı iken 05.08.1993 tarihinde hükmen hazine adına tescil edildiği, bilahare Kadıköy 5.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 05.10.1995 tarih ve 1994/1073 esas, 1995/772 karar sayılı ilamıyla Hazine adına kayıtlı 1/8 payın iptaliyle önceki malik Evrediki adına tapuya kayıt ve tesciline karar verildiği ve kararın 03.04.1996 tarihinde kesinleştiği, ancak bu hükmen tescil kararının tapuda infaz edilmeyip, tapunun beyanlar hanesine şerh verildiği anlaşılmaktadır.
Yukarıda da değinildiği üzere ve özellikle, TMK.nun 705. maddesi hükmü uyarınca mahkemeden verilip kesinleşen iptal ve tescil hükmü neticesinde mülkiyetin tescil lehdarına geçtiği kuşkusuzdur.
Ne varki, sicil halen hazine üzerine kayıtlıdır. Tescil hükmünün infazı istenilmiş ise de, birtakım yolsuz işlemlerden şüphelenilerek idarece tescil ilamının infaz edilmeyip, tapuya şerh verildiği görülmektedir.Gerçekten de, çekişme konusu payın Abdullah Efendi Vakfına icareli olduğu kayden sabittir.2762 Sayılı Yasanın 29.maddesi ve bu yasayı iptal eden 5737 Sayılı Yasanın 17.maddesi hükmü uyarınca çekişmeli payın vakfına rücu edeceği açıktır.
Bu durum karşısında, halen sicil hazine üzerine kayıtlı olduğuna göre, 4721 Sayılı Yasanın 716. maddesi hükmü gereğince Vakıflar İdaresinin anılan davayı açmakta hukuki yararının bulunduğu da şüphesizdir.
Sicil kaydının halen hazine adına olması sebebiyle, davada hazinenin hasım olması yasaldır.
O halde, iddia ve savunma doğrultusunda taraf delillerinin toplanarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirmeyle yazılı olduğu üzere hüküm kurulmuş olması doğru değildir.
Davacı idare vekilinin temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile, hükmün açıklanan nedenden ötürü HUMK.'nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 19.11.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.