MAHKEMESİ : ADALAR ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
TARİHİ : 25/03/2009
NUMARASI : 2008/138-2009/46
Taraflar arasında görülen davada;
Davacı, mülkiyeti vakfa ait taşınmazın bir kısmını davalının ev ve bahçe olarak kullanmak suretiyle işgal ettiğini ileri sürüp elatmanın önlenmesi, yıkım ve ecrimisil istemiştir.Davalı, yanıt vermemiştir.
Mahkemece, kayden vakfa ait taşınmaza davalının haklı bir sebebe dayanmaksızın elattığının sabit olduğu gerekçesiyle elatmanın önlenmesi ve yıkım davasının kabulüne, ecrimisil davasının kısmen kabulüne karar verilmiştir.Karar, davacı ve davalı tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
Dava, çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi, yıkım ve ecrimisil isteklerine ilişkindir.Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Davadaki istek taşınmazın aynına ilişkin olup, 492 Sayılı Harçlar Yasasının 1 sayılı tarifesinde öngörüldüğü üzere nisbi harca tabi olan davalardandır.Diğer taraftan, 5737 Sayılı Yasanın 77. maddesinde " Vakıflar İdaresinin tüm iş ve işlemleri her türlü vergi resim,harç ve katılım payından istisnadır" hükmünü öngörmekte ise de, anılan muafiyet idari işlemlere ilişkin bulunup, yargı harçlarını kapsamadığı tartışmasızdır. Nitekim Hukuk Genel Kurulunun 24.12.2008 tarih, 18-777 esas ve 788 karar sayılı kararı ile de vakıfların harca tabi olduğu kabul edilmiştir.
O halde; davanın niteliği gözetildiğinde öncelikle Hukuk Usulü Muhakemeleri Yasası gereğince öngörülen harçlar tamamlandıkça davanın sürdürülmesine olanak yoktur. Zira Harçlar Yasasının 30-32. maddeleri ile harç ödenmedikçe müteakip işlemlerin yapılamayacağı öngörülmüştür.Buna göre, öncelikle harçların ikmal edilmesi, ondan sonra işin esasına girilerek bir karar verilmesi gerekirken bu hususun gözardı edilmesi doğru değildir.Tarafların bu yöne ilişkin temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenden ötürü HUMK'nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair hususların incelenmesine şimdilik yer olmadığına,alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 4.11.2009 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy