MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
DAVACI-BİR.DAVALI : ...
DAVALILAR : ... VD.
DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ, TESCİL VE ECRİMİSİL
Taraflar arasında görülen davada;
Davacı, ortak miras bırakanları .... kayden maliki olduğu 5 parça taşınmazını kız çocuğundan mal kaçırmak amacıyla erkek çocukları ve gelini olan davalılara tapuda satış göstermek suretiyle temlik ettiğini, işlemlerin muvazaa nedeniyle geçersiz olduğunu, gerçekte bağış yapıldığını ileri sürerek, tapu kayıtlarının iptaline ve geriye dönük 5 yıllık ecrimisile karar verilmesini istemiştir.
Davalı ..., miras bırakanın satım ihtiyacı olmadığını, taşınmazı alacak güçlerinin bulunmadığını belirterek davayı kabul etmiş yargılama sırasında ölümü nedeniyle yasal mirasçıları davaya dahil edilmişler; diğer davalılar ise, temlik işlemlerinin muvazaalı olmadığını, rayiç değeri üzerinden bedeli karşılığında taşınmazları satın aldıklarını, temlik işlemleri üzerinden yaklaşık 50 yıl geçtiğini, davacının, murisin sağlığında bu tür iddiada bulunmadığını ve kötü niyetli olduğunu belirterek davanın reddini savunmuşlardır.
Dava konusu taşınmazların pay oranında iptali ve davacı adına tescili ile ecrimisil isteğinin kabulüne dair verilen karar, dairece “... davacılara tescil istemli dava açmaları için olanak tanınması, açılan davanın birleştirilerek davanın esası hakkında karar verilmesi gerekliliğinden ” söz edilerek bozulmuş, hükmüne uyulan bozma ilamı doğrultusunda yapılan yargılama neticesi, birleştirilen tescil istekli dava dosyası da dikkate alınarak mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar, bir kısım davalılar tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi ...'ın raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
-KARAR-
Dosya içeriğine, toplanan delillere, hükmün dayandığı yasal ve hukuksal gerekçeye ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre; bir kısım davalıların temyiz itirazı yerinde değildir. Reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı 792.00.-TL. bakiye onama harcının temyiz eden davalılardan alınmasına, 22.01.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
....
Full & Egal Universal Law Academy