MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen davada;
Davacılar, sağ olan babaanneleri ....'nin, kayden paydaş olduğu 1338 ada, 4 parsel sayılı (eski 151 ada, 48 parsel) taşınmaz üzerine, muris babaları ....'nın bina yapması için 19.12.1975 tarihinde noterde muvafakatname verdiğini ve buna istinaden bina yapıldığını, ancak taşınmazın .... tarafından davalılara satıldığını öğrendiklerini, binayı murislerinin iyiniyetli olarak yaptığını ileri sürerek, tapu iptali ve tescil, olmazsa taşınmaz üzerinde bulunan binanın kendilerine ait olduğuna dair tapu kaydına şerh verilmesini istemişlerdir.
Davalılar,taşınmazı tapu kaydına güvenerek 3. kişiden satın aldıklarını, taşınmazı almakla mütemmim cüzlerine de sahip olduklarını belirterek, davanın reddini savunmuşlar, birleşen dosyada ise; dava konusu yere, davacıların haksız olarak elattıklarını ileri sürerek, elatmaların önlenmesi ile taşınmaz üzerindeki binanın yıkımına karar verilmesini istemişlerdir.
Mahkemece,asıl davadaki iptal ve tescil talebinin reddine, şerh tesisi talebinin kabulüne, birleşen davanın reddine ilişkin olarak verilen karar Dairece;''...tapu iptal ve tescil isteğinin reddinin doğru olduğu, ancak sicil kaydına şerh verilmesinin de doğru olmadığı,davalıların açmış olduğu birleşen davadaki iddia ve savunmalarının gözetilerek bir karar verilmesi gerektiği ...'' gerekçeleri ile bozulmuş olup hükmüne uyulan bozma ilamı doğrultusunda yapılan yargılama sonucunda asıl davanın reddine,birleşen davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar, davacılar vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi ...'un raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü. -KARAR-
Hükmüne uyulan bozma kararında, gösterildiği şekilde işlem yapılarak karar verilmiştir. davacıların temyiz itirazı yerinde değildir. Reddi ile usul ve yasaya ve bozma kararının gerekçelerine uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı 9.448.22.-TL. bakiye onama harcının temyiz eden davacılar-birleşen dava davalılarından alınmasına, 02.05.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy