MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL
Taraflar arasında görülen davada;
Davacılar, ortak miras bırakanın mal kaçırmak amacıyla 370 ada 2 parsel sayılı taşınmazı satış yoluyla kızı davalıya temlik ettiğini, satışın gerçek olmadığını ileri sürüp muvazaa nedeniyle tapu kaydının iptali ile mirasçılar adına tesciline karar verilmesini istemişlerdir.
Davalı, murisin sağlığında mallarını paylaştırmak amacıyla dava konusu taşınmazı kendisine devrettiğini, muvazaanın söz konusu olmadığını belirtip davanın reddini savunmuştur.
Davanın reddine ilişkin olarak verilen karar, Dairece, " ...somut olayda, elbirliği ( iştirak) halinde mülkiyet söz konusu olup, dava dışı ortakların bulunduğu, bu durumda, davaya katılmayan mirasçı...ın olurunun alınması ya da miras şirketine ....nun 640. mad. uyarınca atanacak temsilci aracılığı ile davanın sürdürülmesi..." gereğine değinilerek bozulmuş, Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda, miras bırakanın malvarlığını mirasçıları arasında paylaştırma amacıyla işlem yaptığı, mirasçıdan mal kaçırma amacının bulunmadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
Karar, davacılar vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi ...'ün raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
-KARAR-
Dosya içeriğine, toplanan delillere, hükmün dayandığı yasal ve hukuksal gerekçeye ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre; davacıların temyiz itirazı yerinde değildir. Reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, 21.11.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy