MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
DAVA TÜRÜ : ECRİMİSİL
Taraflar arasında görülen ecrimisil davası sonunda, yerel mahkemece davanın kısmen kabulüne ilişkin olarak verilen karar davacı vekili tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi ...'ün raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;
-KARAR-
Dava, ecrimisil isteğine ilişkin olup, mahkemece yapılan araştırma ve inceleme sonucunda, davacının iddialarının kanıtlandığı gözetilerek davanın kısmen kabulüne karar verilmiş olmasında kural olarak bir isabetsizlik yoktur.
Ancak, dava konusu 504 ada 1 parsel sayılı taşınmaz kök muris ... oğlu ... adına kayıtlı iken ölümü ile taşınmazın mirasçılarına intikal ettiği; bu nedenle, davacı ... ve davalı ...'in dava dışı çok sayıda kişi ile birlikte taşınmaza iştirak halinde malik oldukları; daha sonra davacı ...'ın değişik tarihlerde mirasçılar arasında yapılan pay temlikleri ve ortaklardan bir kısım kişilerin ölümü nedeniyle ayrıca pay edindiği, taşınmazın elbirliği (iştirak) halinde mülkiyete tabi olması nedeniyle davacının taşınmazdaki pay oranının tapu kaydından anlaşılamadığı görülmektedir.
Hâl böyle olunca, elbirliği mülkiyetine tabi dava konusu 504 ada 1 parsel sayılı taşınmazda, ecrimisil talep edilen döneme ilişkin olarak davacının payının açıkça saptanması için konusunda uzman bilirkişiden rapor alınması, davacının bu şekilde belirlenecek payına karşılık gelen ecrimisil bedelinin hüküm altına alınması gerekirken, bu husus gözetilmeksizin yazılı şekilde karar verilmiş olması doğru değildir.
Davacı vekilinin, bu yöne değinen temyiz itirazının kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerden ötürü (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK'un 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 03.12.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy