MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ
DAVA TÜRÜ : TAPU KAYDINDA DÜZELTİM
Taraflar arasında görülen tapu kaydında düzeltim davası sonunda, yerel mahkemece davanın açılmamış sayılmasına ilişkin olarak verilen karar davalı tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi ... 'nın raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;
-KARAR-
Dava, tapu kaydına yanlış yazılan kimlik bilgilerinin düzeltilmesi isteğine ilişkindir.
Mahkemece, davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir.
Dosya içeriğinden ve toplanan delillerden; davacı, mirasbırakan ...'in kayden maliki olduğu 18 parsel sayılı taşınmazda "..." yazan soyadının "..." olarak düzeltilmesi isteği ile eldeki davayı açmış, 22.1.2013 tarihli oturuma davacının mazeretsiz gelmemesi ve davalının da davayı takip etmek istememesi nedeniyle HMK nun 150. maddesi uyarınca dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilmiştir.
Nevar ki; HMK nun 150/5 maddesi uyarınca davanın açılmamış sayılmasına karar verildiğine göre talebin niteliği gereği davalı taraf lehine vekâlet ücreti tayin ve takdir edilmesi gerekeceğinde kuşku yoktur.
O hâlde, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 7/2.maddesi uyarınca davalı lehine maktu avukatlık ücreti tayin ve takdir edilmesi için karar bozulmalıdır.
Davalının temyiz itirazı yerindedir. Kabulüyle hükmün açıklanan nedenle (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK'nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 17.02.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy