MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasındaki davadan dolayı ... Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen 30.11.2011 gün ve 2009/1202 Esas - 2011/626 Karar sayılı hükmün bozulmasına ilişkin olan 11.06.2013 gün ve 3954-3712 sayılı kararın düzeltilmesi süresinde davalılar vekili tarafından istenilmiş olmakla, dosya incelendi gereği görüşülüp düşünüldü:
-KARAR-
Dava, tapu iptali-tescil, olmazsa tenkis isteklerine ilişkindir.
Mahkemece, davalılar ... hakkındaki davanın tefrikine; diğer davalılar hakkındaki davanın ise reddine karar verilmiş, kararın davacı tarafından temyizi neticesinde Dairece, “Kök muris ... "hibe" suretiyle devrettiği taşınmazlar yönünden 01.04.1974 tarihli ve 1/2 sayılı İBK'nın uygulama yeri bulunmadığından muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı tapu iptali-tescil isteğinin dinlenemiyeceği; tenkis isteği bakımından, kök muris ... ölüm tarihi itibariyle uygulanması gereken 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi'nde düzenlenen 1 ve 5 yıllık zamanaşımı sürelerinin geçtiği; ileri sürülen diğer hukuki nedenlerin de kanıtlanamadığı anlaşıldığından, davanın reddedilmesi doğru olmasına karşılık, muris ... "satış" suretiyle devrettiği taşınmazlar yönünden hükme yeterli bir araştırma ve değerlendirme yapıldığını söyleyebilme olanağının olmadığı, muris ... tarafından devredilen taşınmazlar yönünden araştırma ve değerlendirme yapılarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerektiği” gerekçesiyle karar bozulmuş ise de; mahkemece, 28.04.2010 tarihli oturumda muris ... tarafından devredilen ... Köyündeki parseller yönünden açılan davanın bu davadan tefriki ile ayrı bir esasa kaydedilmesine karar verildiği, eksiğin tamamlatılması yoluyla getirtilen belgelerden de, anılan taşınmazlar ile ilgili olarak ... Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 2013/444 E. sayılı dava dosyasında yargılamanın devam ettiği görülmektedir.
O halde, muris ... tarafından devredilen ... Köyündeki taşınmazlar yönünden kararın sehven bozulduğu, karar düzeltme isteği üzerine bu defa yapılan inceleme sonucu anlaşıldığından, davalılar vekilinin karar düzeltme isteğinin kabulü ile, Dairenin 11.06.2013 tarih, 2013/3954 Esas ve 2013/9712 Karar sayılı bozma kararının ortadan kaldırılmasına, yukarıda açıklanan nedenlerle verilen kararda bir isabetsizlik bulunmadığından, usule ve kanuna uygun olan mahkemenin 30.11.2011 tarih, 2009/1202 Esas ve 2011/626 Karar sayılı kararının ONANMASINA, aşağıda yazılı 4.05.-TL. bakiye onama harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, 05.11.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy