MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
DAVA TÜRÜ : ECRİMİSİL
Taraflar arasındaki davadan dolayı ... 24. Asliye Hukuk Hakimliğinden verilen 05.12.2013 gün ve 197-515 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmiş olmakla, dosya tetkik olunarak gereği düşünüldü.
-KARAR-
Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının 30/12/2013 tarih ve 9919 sayılı yazıları ile; dosyadaki tüm belgelerin taranarak sisteme aktarılması, dosyanın elektronik ortamda Yargıtay'a gönderilmesinin sağlanması, fiziki dosyanın ise gönderilmemesi gerektiği belirtilmiştir.
Elektronik olarak daireye gönderilen temyize konu dava dosyasının UYAP ortamında incelenmesinde: dosyanın tamamının (özellikle taşınmazların tesciline dayanak teşkil eden tüm kayıt ve belgelerin, kayıtların imarla oluştuğu gözetilerek imar dağıtım cetvelleri ile taşınmazların geldisi olan parsellere ilişkin kadastro tutanakları, zabıt kayıtları ve diğer tüm kayıt ve belgelerin) elektronik ortama aktarılmadığı anlaşılmıştır.
Sağlıklı bir temyiz incelemesi yapılabilmesi dosyada bulunan tüm dilekçe ve evrakların mahkemece UYAP'a taranması ve UYAP ekranına aktarılması suretiyle mümkündür. Temyize konu dosyada bulunan evrakların elektronik ortamda bulunmaması ve evrakın türüne uygun taranmaması halinde temyiz incelemesinin yapılması olanaklı değildir.
Hâl böyle olunca, mahkemece elektronik ortama aktarılan dava dosyasının kontrolünün yapılarak UYAP'taki evrak kayıt ekranları kullanılmak suretiyle evrakın türüne uygun olarak (örneğin dava dilekçesinin dava dilekçesi, cevap dilekçesinin cevap dilekçesi, delil listesinin delil listesi olarak) kaydedilmesi, incelemeyle elverişli ve okunaklı şekilde taranması, bunun mümkün olmaması halinde dosyanın fiziken gönderilmesi için yerel mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 26.11.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy