MAHKEMESİ: İSKENDERUN 2. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
TARİHİ: 05/02/2013
NUMARASI: 2009/291-2013/14
Taraflar arasında görülen elatmanın önlenmesi ve yıkım davası sonunda yerel mahkemece davanın reddine ilişkin olarak verilen karar taraf vekillerince yasal süresi içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi Şükrü ...... raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü.
-KARAR-
Dava, çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi ve yıkım isteklerine ilişkin olup savunma yoluyla temliken tescil isteğinde bulunulmuştur.
Mahkemece, elatmanın önlenmesi ve yıkım davasının reddine; davalının temliken tescil talebinin kabulüne ve bilirkişi raporunda (T1) ile gösterilen 12.98 m²'lik kısmın davalı adına tapuya tesciline karar verilmiştir.
Hemen belirtmek gerekir ki; açılan davanın niteliği gereği, elatmanın önlenmesi ve yıkım isteklerinin reddine karar verilmiş olup, davanın açılmasına sebebiyet verdiğinden dolayı yargılama masraflarından davalının sorumlu tutulmuş olmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır. Davalı vekilinin temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde değildir. Reddine.
Öte yandan, kayden davacıya ait 4479 parsel sayılı taşınmaza , davalının maliki olduğu 6171 parsel sayılı taşınmaza inşa ettiği taşkın yapı nedeniyle müdahale ettiği, ancak davalının taşkın inşaat nedeniyle iyiniyetli olduğu, dolayısıyla Türk Medeni Kanunu'nun 725. maddesinde belirtilen koşulların oluştuğu ve taşkın kısmın ifrazının da mümkün olduğu saptanmak suretiyle savunma yoluyla ileri sürülen temliken tescil isteğinin kabulüne karar verilmiş olmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
Ancak, belirlenen arsa bedeli mahkeme veznesine depo ettirildikten sonra temliken tescil kararı verilmesi gerekirken, bu husus gözardı edilerek yazılı şekilde karar verilmiş olması doğru değildir.
Davacının temyiz itirazı değinilen yön itibariyle doğrudur. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenle (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK'un 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 21.10.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.