MAHKEMESİ : KİĞI ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
TARİHİ : 30/10/2013
NUMARASI : 2012/213-2013/262
Taraflar arasında görülen ecrimisil davası sonunda, yerel mahkemece davanın, kabulüne ilişkin olarak verilen karar davalı vekili tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;
-KARAR-
Dava, ecrimisil isteğine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Dosya içeriği ve toplanan delillerden; davacıya ait çekişme konusu 'tarla' vasfındaki 27.4.2011 tarih, 4 sıra numaralı taşınmazın tamamının davalı tarafından etrafı çevrilmek suretiyle karakol komutanlığının kullanım sahası haline getirildiği, davacı tarafından davalı aleyhine aynı taşınmaza ilişkin olarak mahkemenin 2011/299 E. sayılı dosyası ile açılan ecrimisil ve tazminat davasının kabul edilerek 2003-2007 yılları arasındaki dönem için ecrimisile ve tazminata karar verildiği ve kararın kesinleştiği, davacının 2008-2011 yılları arasındaki dönem için ecrimisil isteğiyle eldeki davayı açtığı, 14.10.2011 tarihinde taşınmazın davalı tarafından tahliye edildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda, usulünce düzenlenen bilirkişi raporu esas alınmak suretiyle dava konusu taşınmazdan yararlanamayan davacının ecrimisil isteğinin kabulüne karar verilmiş olmasında bir isabetsizlik bulunmamaktadır. Davalının diğer temyiz itirazları yerinde olmadığından reddine.
Ancak, dava 10.1.2011 tarihinde açılmış olup, dava tarihine kadar belirlenen miktara hükmedilmesi gerekirken, dava tarihinden sonrasını da kapsar biçimde taşınmazın tahliye edildiği 14.10.2011 tarihine kadar belirlenen ecrimisile karar verilmesi doğru değildir.
Davalının bu yöne değinen temyiz itirazı yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenden ötürü (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK'un 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 24.11.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy