MAHKEMESİ:ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
DAVA TÜRÜ: TAPU KAYDINDA DÜZELTİM
Taraflar arasında görülen davada;
Davacı, mirasbırakanı ...’nın 505 parsel sayılı taşınmazın tapu kaydında “...” olarak yazılı kimlik bilgilerinin “... kızı ...” olarak düzeltilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davanın kabulüne ilişkin olarak verilen karar Yargıtay 14.Hukuk Dairesi’nce “…Dayanak kayıtlarda Hüseyin oğlu ... ölümü ile ikinci eşi ...'in kaldığı, ... ölümü ile de oğlu ... ile önceki eşinden olma kızı ... kaldığı yazılıdır. Aynı kayıtlardan ... kardeşinin adının ..., annesinin adının ise ... olduğu anlaşılmaktadır. Mahkemece tespit edilen bu bilgiler doğrultusunda inceleme yapılarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken mülkiyet nakli oluştuğu kuşkusu yaratacak şekilde karar verilmesinin doğru olmadığı gerekçesiyle bozulmuştur.
Mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama sonunda tapu kayıt malikinin davacının miras bırakanı olduğu, nüfus kayıtlarına uygun olarak tapu kayıtlarının düzeltilmesi gerektiği gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar, davalı tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi ...'ın raporu okundu, açıklamaları dinlendi. Dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü.
-KARAR-
Hükmüne uyulan bozma kararında, gösterildiği şekilde işlem yapılarak karar verilmiştir. Davalının temyiz itirazı yerinde değildir. Reddi ile usul ve yasaya ve bozma kararının gerekçelerine uygun olan hükmün ONANMASINA, Harçlar Kanununun değişik 13. maddesinin j. Bendi gereğince davalı ... müdürlüğünden harç alınmasına yer olmadığına, 24.11.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy