MAHKEMESİ : ANTALYA 3. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
TARİHİ : 22/01/2013
NUMARASI : 2012/211-2013/20
Taraflar arasında görülen davada;
Davacılar, dava konusu 27356 ada.., 27368 ada..., 27368 ada ... ve 735 ada... parsel sayılı taşınmazların kaydında, mirasbıraka Mehmet kızı Ayşe 'ın kimlik bilgisinin “Mehmet kızı Ayşe” olarak yazılı olduğunu ileri sürerek, tapu kayıtlarının nüfus kaydına uygun şekilde düzeltilmesine karar verilmesini istemişlerdir.
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, sabit olduğu gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar, davalı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü.
-KARAR-
Dava, tapu kaydına yanlış yazılan kimlik bilgilerinin düzeltilmesi isteğine ilişkin olup, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir. Mahkemece, yapılan inceleme ve araştırma neticesinde, tapu kayıt maliki olan davacıların mirasbırakanının nüfus kaydında adının “Mehmet kızı Ayşe ” olduğu halde, tapu kayıtlarında “M.. kızı A.. “ olarak yazıldığı, soyadının bulunmadığı saptanarak, işin esası bakımından yazılı olduğu üzere davanın kabulüne karar verilmiş olmasında bir isabetsizlik yoktur. Davalı vekilinin bu yöne değinen temyiz itirazları yerinde değildir. Reddine.
Bilindiği ve Tapu Sicil Tüzüğünün 25. maddesinde düzenlendiği üzere; malikin adı, soyadı, baba adı, edinme nedeni, tarih ve yevmiye numarası, kütükte bulunması zorunlu bilgilerdir. Dolayısıyla, tapu kütüğünde bulunması zorunlu olmayan nüfus bilgisinin ilavesi veya düzeltilmesi dava yoluyla istenemeyeceği gibi, tapu kütüğünde bulunması zorunlu olan ve doğru yazılan bilgilerin de terkinine yol açacak şekilde hüküm kurulamayacağı açıktır.
Ne var ki; mahkemece Tapu Sicil Tüzüğünün 25.maddesine aykırılık teşkil edecek şekilde, kayıt maliki olduğu hükümde kabul edilen Ayşe ..'ın, “Mehmet” olan baba adının kayıttan terkinine yol açacak şekilde hüküm kurulmuş olması doğru değil ise de, anılan bu husus yeniden yargılamayı gerekli kılmadığından, hükmün 1.bendindeki "Davacının davasının Kabulü ile; K... ilçesi 27356 ada ..parsel, 27368 ada ... parsel, 27368 ada .. parsel ile M... ilçesi 7735 ada... parselde “ A.. M.. kızı” ile .... TC kimlik nolu Ayşe ..'ın aynı kişi olduğunun tespiti ile tapudaki A.. M.. kızı adının Ayşe .. olarak düzeltilerek tapuya bu şekilde tesciline” cümlesinin karar yerinden çıkartılmasına yerine “ Davacının davasının Kabulü ile; dava konusu 27356 ada .. parsel, 27368 ada ... parsel, 27368 ada ... parsel ile ... ada .. parselde “ Mehmet kızı Ayşe” ile ... TC kimlik numaralı Mehmet kızı Ayşe 'ın aynı kişi olduğunun tespiti, tapu kayıtlarındaki Mehmet kızı Ayşe adının Mehmet kızı Ayşe olarak düzeltilerek tapuya bu şekilde tesciline” cümlesinin eklenmesine, davalının bu yöne ilişkin temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK'nin geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK'nun 438/7. maddesi uyarınca hükmün bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 15.04.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy