...
Taraflar arasında görülen davada;
Davacı, mirasbırakanı ...ayden paydaşı olduğu 264 ada 3 parsel sayılı taşınmazın tapu kaydında soyadının ...' yazıldığını ileri sürerek soyadının nüfus kayıtlarına uygun olarak düzeltilmesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, iddianın sabit olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar, davalı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi ...'ın raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.
-KARAR-
Dava, tapu kaydına yanlış yazılan kimlik bilgilerinin düzeltilmesi isteğine ilişkin olup, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
Mahkemece, yapılan inceleme ve araştırma neticesinde, tapu kayıt maliki olan davacının mirasbırakanı.... soyadının, sicil kaydında yanlışlıkla ''....' olarak yazıldığı saptanarak, işin esası bakımından yazılı olduğu üzere davanın kabulüne karar verilmiş olmasında bir isabetsizlik yoktur. Davalı vekilinin bu yöne değinen temyiz itirazları yerinde değildir. Reddine.
Ancak, noksan peşin maktu harcın davacıdan tahsiline karar verilmesi gerekirken, davalının harçtan muaf olduğu gerekçesiyle harcın iadesine karar verilmiş olması doğru değildir.
Ne var ki; anılan bu husus yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, hüküm fıkrasının 2. maddesindeki "Davalı kurum harçtan bağışık olduğundan harç yükletilmesine yer olmadığına, davacı tarafından yatırılan 24,30 TL harcın istemi halinde kendisine iadesine,'' ibaresinin hüküm fıkrasından çıkartılarak, yerine; "Peşin alınan 24,30-TL harcın mahsubu ile noksan 0,90-TL harcın davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,'' ibaresinin yazılmasına, davalının bu yönlere ilişkin temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK'nin geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK'nun 438/7. maddesi uyarınca hükmün bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 30.06.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy