MAHKEMESİ:ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
DAVA TÜRÜ: ECRİMİSİL
Taraflar arasında görülen davada;
Davacı şirket, 238 ada, 1 parsel sayılı taşınmazda davalı Kooperatif ile birlikte paydaş olduklarını ancak taşınmazın davalı tarafından haklı ve geçerli bir neden olmaksızın yeşil alan, spor alanı, oyun parkı ve siteye giriş yolu olarak kullanıldığını ileri sürerek dava tarihinden geriye dönük 5 yıllık işlemiş yasal faizi ile birlikte şimdilik 10.000,00.-TL. ecrimisilin, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiş, yargılama sırasında keşfen belirlenen değer üzerinden ecrimisil değeri bakımından davanın ıslah edildiği bildirilmiştir.
Davalı Kooperatif, husumetin tasfiye halindeki Kooperatife yöneltilmesi gerektiğini, taşınmazdaki en büyük paydaş olduğunu, taşınmazın imar planında spor alanı olarak ayrıldığını, payına isabet eden alanı kullandığını, davacının, kullanımdan kaynaklı bir zararının doğmadığını, intifadan men koşulunun gerçekleşmediğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
Davanın kabulüne ilişkin olarak verilen karar Dairece; “....öncelikle taraflardan emsal göstermelerinin istenmesi benzer yerlerin kira sözleşmelerinin aslı veya onaylı örneklerinin dosyaya alınması, üç kişilik (inşaat, mimar, mülk) bilirkişiler kurulu marifetiyle davaya konu taşınmaz ve gösterilecek emsallerin tek tek gezilip incelenmesi, taşınmazın büyüklüğü ve çevre özellikleri de nazara alınarak dava konusu ilk dönemde arsa olarak serbest koşullarda getirebileceği kira parasının rayice göre belirlenmesi, sonraki dönemler için ise, ilk dönem için belirlenen miktara... tarafından yayımlanan ... artış oranının tamamının yansıtılması suretiyle bulunacak miktardan az olmamak koşuluyla ecrimisil hesabı yapılması” gereğine değinilerek bozulmuş, mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama sonucunda, 06/06/2012 tarihli bilirkişi raporu esas alınmak suretiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar, davalı tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hâkimi İlknur Acar'ın raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü.
-KARAR-
Hükmüne uyulan bozma kararında, gösterildiği şekilde işlem yapılarak karar verilmiştir. Davalının temyiz itirazı yerinde değildir. Reddi ile usul ve yasaya ve bozma kararının gerekçelerine uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı 2.755.50.-TL bakiye onama harcının temyiz eden davalıdan alınmasına, 15.05.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.