(4721 S.K. m. 507) (07.12.1964 gün ve 3-5 sayılı içtihadı birleştirme kararı)
Dava: Davacı, 01.12.1995 -19.12.2000 tarihleri arasında fuzulen ödenen 3.255.762.072 liranın tediye tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, bir kısım davalılar tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Hatice Kamışlık tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi:
Karar: Sigortalı Mehmet Değer'e SSK ve Bağkur da geçen sigortalı hizmet süreleri nazara alınarak 01.12.1995 tarihinden geçerli olmak üzere bağlanan yaşlılık aylığının iptali sonucu, 01.12.1995-19.12.2000 tarihleri arasında fuzulen ödenen yaşlılık aylıklarının tahsili için sigortalı aleyhine bu dava açıldıktan sonra, 18.10.2002 tarihinde davacı vefat etmiş, mirasçıları davaya dahil edilmek suretiyle davaya devam olunmuş ve alacağın mirasçılardan tahsiline karar verilmiştir.
Sigortalıya sağlığında ödenen yaşlılık aylıkları terekeye dahil bulunmadığından, sigortalının kendisine ödenen yaşlılık aylıklarının miras hukuku çerçevesinde davalılardan istirdadı hukuken mümkün değildir. Kararı temyiz etmeyen davalılar yönünden Kurum lehine usulü kazanılmış hak oluştuğu dikkate alınarak temyiz eden davalılar yönünden yaşlılık aylıklarının istirdadı isteminin reddi gerekir.
07.12.1964 gün ve 3-5 sayılı içtihadı birleştirme kararında açıkça belirtildiği gibi harçlar yargılama sonucunda haksız çıkan tarafa yükletilir. Mahkemece kabule karar verilmiş olmasına rağmen, kabul edilen miktar üzerinden harca hükmedilmemiş olması da isabetsizdir.
O halde, davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 26.01.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy