(506 S. K. m. 79, 80)
Dava: Davacı, davalı Kurum tarafından yersiz ve yasal dayanaktan yoksun olarak reddedilen eksik prim borcunun iptal edilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalı Avukat tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Mustafa Arınmış tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi:
Karar: 4447 sayılı Kanun ile 506 sayılı Kanunun 79. maddesine eklenen 2. fıkra hükmüne göre, "Ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların otuz günden az çalıştırıldıklarını açıklayan bilgi ve belgelerin işverence prim bildirgelerine eklenmesi şarttır." Maddenin 3. fıkrasında ise; bu kurala işverence uyulmaması halinde, Kurumca re'sen prim tahakkuk ettirilerek 80. maddeye göre tahsil edileceği hükmüne yer verilmiştir.
Maddenin açık ifadesi karşısında eksik çalışmaya ilişkin bilgi ve belgelerin prim bildirgeleri ile birlikte süresinde verilmesinin şart olduğunun anlaşılması karşısında, davacı işverenin sözü geçen belgeleri yasanın öngördüğü sürede düzenleyip Kuruma verdiğini kanıtlaması gerekirken, dosyadaki bilgi ve belgelerden davacının her zaman düzenlenmesi mümkün puanta cetvelleri ile tanık beyanlarına dayandığı ve sonuç olarak belgeleri süresinde ibraz etmemiş olduğu anlaşıldığından, davanın reddine karar vermek gerekirken kabulüne karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olan bozma nedenidir.
O halde davalı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 26.09.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy