(506 S. K. m. 79) (5510 S. K. m. 7)
Davacı, davalılardan işverene ilişkin işyerinde 01.09.1989 - 26.05.1992 ile 15.08.1993 - 07.07.2003 tarihleri arasında kesintisiz çalıştığının tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, ilamında belirtildiği biçimde davanın reddine karar verilmiştir.
Hükmün, davacı vekili ve davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi A. K. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Davanın kanuni dayanağı 5510 s. Yasanın geçici 7/1. maddesi uyarınca uygulama alanı bulan mülga 506 s. Yasanın 79. maddesidir. Bu tür sigortalı hizmetlerin saptanmasına ait davaların, kamu düzeniyle ilgili olduğu ve bu sebeple de özel bir duyarlılıkla ve özenle yürütülmesinin zorunlu ve gerekli bulunduğu açıktır.
Mahkemece, ispat edilemediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş olup, yapılan araştırma hüküm kurmaya yeterli değildir. Davacının çalışma iddiasına ait yeterli ve gerekli bütün soruşturma yapılarak kesintisiz çalışma olgusunun hiçbir kuşku ve duraksamaya yer bırakmayacak şekilde ortaya konması amacıyla, karara dayanak yapılan işyeri denetim tutanak ve raporları getirtilerek, dosya arasına konmalı, davaya konu dönemde sigortalı ile birlikte çalışan ve işverenin bordrolarında kayıtlı kişiler ile işyerine komşu işyerlerinin işveren ve çalışanları kolluk vasıtasıyla tesbit edilip, resen tanık sıfatıyla dinlenmeli; deliller hep birlikte değerlendirilip, çalışmanın kesintili olduğunun tespiti halinde şimdiki gibi davanın reddine, bildirilmeyen çalışma bulunduğunun anlaşılması halinde ise, bu sürelerin tespitine karar verilmelidir.
Mahkemece, açıklanan maddi ve hukuki esaslar gözetilmeden, eksik araştırma ve yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmesi, usul ve kanuna aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davacı vekili ve davalı Kurum vekili bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, temyiz harcının istem halinde davacıya iadesine, 02.07.2009 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy