......
Dava, 01.12.1986 tarihinden itibaren alması gereken ölüm aylıklarının her bir aylığın ödeme tarihinden yasal faiziyle tahsili ile toplu ödemenin mahsubu istemine ilişkindir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde davanın reddine karar vermiştir.
Hükmün, taraflar avukatları tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
1-Davalı Kurumun temyizi incelendiğinde; Davanın reddine karar verilmiş olmakla, hükmü temyiz etmekte hukuki yararı bulunmadığından Kurumun temyiz itirazlarının REDDİNE,
2-Davacının temyizi incelendiğinde; davacının murisinin askerlik borçlanması talebinin geçerli olduğunun tesbiti ile, son çalışmas......tabi geçtiğinden 01.12.1986 tarihinden itibaren ölüm aylığı bağlanması gerektiğinin tesbitine karar verilmiş; davalı, davacının birikmiş ölüm aylıklarını 28.01.2007 tarihinde ödemiştir. Her ne kadar davacı ölüm aylıklarını alırken ihtirazi kayıt koymamış ise de, tesbite ilişkin davasını açarken dava dilekçesinde, ölüm aylığı talebi yanında, birikmiş ölüm aylıklarının hak ediş tarihlerinden itibaren yasal faizi ile ödenmesi talebinde de bulunmuştur. Davacı, bu süreç içersinde faiz alacağından açıkça feragat etmediğine göre, bunu, ayrı bir dava ile talep etmesi mümkündür. Bu hususta asıl alacak niteliğindeki birikmiş ölüm aylıklarının tediyesi esnasında ihtirazi kayıt konulmamış olması faiz alacağından feragat anlamına gelmez. Zira, somut olayda, davacının tesbit davasındaki talebi ile Borçlar Kanununun 13. maddesi hükmü kapsamında faiz isteminin saklı tutulduğu kabul edilmelidir.
./..
-2-
Açıklanan nedenle hesaplanacak faiz alacağının tahsiline karar verilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçe ile reddine karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 13.12.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.
.....
Full & Egal Universal Law Academy