(2926 S. K. m. 2, 3)
Dava: Dava teslim edilen ürün bedellerinden yapılan prim tevkifatına istinaden 2926 s. Kanun kapsamında Tarım Bağ-Kur sigortalılığının tespiti ve 6111 sayılı Yasadan yaralanma hakkının saklı tutulması istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi G. G. Ç. E. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Karar: Davanın yasal dayanaklarından 2926 s. Kanunun 2 nci maddesine göre Tarım bağ-kur sigortalısı sayılma koşulu, 3 üncü maddede belirtilen tarımsal faaliyetin kesintisiz sürdürülmesine bağlıdır. Bu bakımdan davacının dava edilen süreleri itibariyle tarımsal faaliyetinin süregeldiği kuşkuya yer bırakmayacak şekilde belirlenmelidir. Davacı tarafından 1995, 1997, 2001, 2005, 2006 yıllarında ürün teslimatı yapılmıştır. Mahkemece; teslimatın yapıldığı yıllar yönünden kabul kararı yerindedir. Ancak tevkifat ve teslimin bulunmadığı dönem yönünden tarımsal faaliyetin devam edip etmediği hususunda yeterli delil elde edilebilmiş değildir. Mahkemece davada uyuşmazlık konusu olan ürün teslimatı veya prim kesintisi yapılmayan 1996, 1998, 2000, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 yıllarında davacının, bir başka ürün ekmesi ve yasanın öngördüğü sair tarımsal faaliyette bulunmasının mümkün bulunduğu hususu da gözetilmek suretiyle; davacının doğrudan gelir desteği alıp almadığı, tarımsal faaliyete ara verip vermediği, hangi tür ürünler ektiği, ne kadar ürün elde ederek nerelere sattığının davacının ürettiği ürün çeşitlerine göre üyesi olma ihtimali bulunan diğer kooperatif kayıtlarının başlangıç ve bitiş tarihleri, kooperatif ve bankalardan tarımsal kredi kullanıp kullanmadığı, tohum veya gübre alımlarına ilişkin belgelerinin bulunup bulunmadığı, uyuşmazlık konusu yıllar için nerede oturduğu, ortaklık veya kiralamak suretiyle başkalarının mülkünde tarımsal faaliyette bulunup bulunmadığı; varsa bu ortaklık veya kiralamaya ve arazi miktarlarına ait delillerinin neler olduğu, icar sözleşmesi bulunup bulunmadığı, ortalama gelirinin ne kadar olduğu ve geçimini sağlamaya yetip yetmeyeceği, traktörü olup olmadığı, müstahsil makbuzlarıyla özel şirketlere ürün teslim etti ise buna ilişkin belgeler celp edilmeli ilgili kişi ve kurumlardan sorulmalı ve zabıta marifetiyle araştırılıp belgelendirilmeli, davacının tarımsal faaliyetine ara verip vermediği hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde saptandıktan sonra sonucuna göre karar verilmelidir.
Mahkemece, açıklanan maddi ve hukuki esaslar gözetilmeksizin, eksik araştırma, inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı biçimde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davalı Kurum vekilin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 01.11.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy