(1479 S. K. m. 63)
Dava, trafik kazasında ölen Bağ-Kur sigortalısının hak sahiplerine bağlanan gelirin 1479 sayılı Yasanın 63. maddesi uyarınca rücuan tazmini istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın Axa Oyak Sigorta A.Ş. yönünden reddine, diğer davalılar yönünden kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davacı Kurum ve davalılardan N. Ş. ile U. Ş. avukatları tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi A. B. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerekçelere göre, davacı Kurum ve davalılardan N. Ş. ile U. Ş. vekillerinin, sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- Davalı Axa Oyak Sigorta Şirketinin, dava tarihinden önce poliçe limitinin tamamını hak sahiplerine ödemiş olması nedeniyle, hakkındaki davanın reddine karar verilmesi yerinde ise de, davacı Kurumun bu hususu davadan önce bilmesinin mümkün bulunmamasına göre, davada haksız çıkan taraf olarak nitelenip, vekalet ücretiyle sorumluluğuna hükmedilmesi, usul ve yasaya aykırıdır.
3- Davacı Kurum, davalıların murisi H. Ş.'in 8/8 kusuru ile sebebiyet verdiği trafik kazasında, H.Ş.'in kullandığı araçta yolcu olan Bağ-Kur sigortalısı Ş. Ç.'ın vefat etmesi nedeniyle, hak sahiplerine bağlanan 25.751,66 TL gelirin 1479 sayılı Yasanın 63.maddesi uyarınca aynı kazada ölen H. Ş.'in mirasçılarından rücuan tahsilini istemiş ise de, Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 12.10.2011 tarih ve 2009/290 Esas, 2011/246 Karar sayılı ilamında, belirtildiği üzere H. Ş.'in 26.05.2003 tarihinde terekesinin borca batık olduğunun ve terekenin hükmen reddedilmiş sayılacağının tespitine, dair karar dikkate alındığında, davalılar N. Ş. ve U. Ş. hakkındaki istemin reddine karar vermek gerekirken, kabulü yönünde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir. Kabule göre de, karar başlığında diğer davalı H. Ş.'in isminin yazılmaması isabetsizdir.
O halde, davacı Kurum ile, davalılardan N. Ş. (kendisine asaleten H. Ş.'e velayeten) ve U. Ş. vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul olunmalı ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalılardan N. Ş. ve U. Ş.'e iadesine, 09.04.2012 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
(KAYNAK AV. HANDE KESKİN TOPRAK)
Full & Egal Universal Law Academy