Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava, iş kazası sonucu yaralanan sigortalıya Kurum tarafından yapılan ... sigorta yardımları nedeniyle sorumlu olmadığının tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilâmında belirtildiği şekilde davanın reddine karar verilmiştir.
Hükmün, davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Dava, davacı işverine ait işyerinde çalışırken iş kazası geçiren sigortalıya yapılan ... sigorta yardımları nedeniyle Kurum zararından sorumlu olmadığının tespiti istemine ilişkin olup, davanın yasal dayanağı 5510 sayılı Yasa'nın 21. Ve 7614. maddeleridir. Mahkemece, kusur incelemesi yaptırılmaksızın, iş müfettişinin düzenlediği rapora dayalı olarak davacının % 70 kusurlu olduğu kabul edilmiş ve davanın reddine karar verilmiş olup, bu karar eksik inceleme ve araştırmaya dayalıdır.
Mahkemece, konusunda ve iş güvenliği alanında uzman bilirkişilerden oluşa ve işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatına uygun kusur durumlarını saptayan kusur raporu alınarak ve sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O hâlde, davacı avukatının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 04.04.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy