Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava, yersiz ödenen sağlık yardımının yasal faiziyle tahsili istemine ilişkindir.
Mahkeme, ilâmında belirtildiği şekilde davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Dosya kapsamına göre; davalının, anonim şirket kurucu ortaklığına dayalı olarak 1479 sayılı Yasa kapsamında 06.01.1987 tarihinde ... sigortalısı olarak tescili yapılmış olup, davacı kurum tarafından 05.03.2009 tarihinde yayınlanan 2009/37 sayılı genelgeye istinaden 5510 sayılı Yasanın geçici 22. maddesine dayanarak anılan genelgeye atıfla süresinde yazılı başvurusu bulunmadığından 05.03.2009 tarihi itibariyle sigortalılığı sona erdirilerek yersiz yapılan sağlık yardımlarının iadesi talep edilmiştir.
Davalının ilk kez 1479 sayılı Yasa kapsamında zorunlu sigortalılığının Anonim şirket kurucu ortaklığından kaynaklandığı, halen ortaklığının devam ettiği ve anılan sigortalılık kapsamında düzenli prim ödemelerinin kurum tarafından kabul edildiği konusunda bir uyuşmazlık yoktur. ... güvenlik hakkı, temel insan haklarından olup, uluslararası hukuk normları ile Anayasalarda güvence altına alınmıştır. 1479 sayılı Yasa, zorunlu sigortalılık şemsiyesi altında en son alınan ... ve ... ve diğer bağımsız çalışanlara, kanunda yazılı ... güvenlik hükümlerini uygulama amacını taşımakta olup, 26. maddesinde, sigortalı olma hak ve yükümlülüğünden vazgeçilemeyeceğini ve kaçınılamayacağını, bu kanuna göre sigortalı sayılanların, sigortalı sayıldıktan itibaren üç ay içinde Kuruma başvurarak kayıt ve tescil yaptırmalarının zorunlu olduğunu, aksi durumda, Kurum tarafından resen tescil işleminin yapılacağını hükme bağlamıştır.
01.10.2008 tarihinden önce Anonim Şirket kurucu ortaklığından dolayı 1479 sayılı Kanun kapsamında Kurumca sigortalı olarak tescili yapılan davalının, 5510 sayılı Kanunun geçici 22. maddesinin “Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (3) numaralı alt bendinde belirtilen anonim şirketlerin kurucu ortaklarından daha önce 1479 sayılı Kanunun 24 üncü maddesine tabi olarak sigortalı olanlardan sigortalılıklarını devam ettirmek isteyenlerin bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren altı ay içinde yazılı talepte bulunmaları halinde sigortalılıkları aynen devam ettirilir. …” hükmü çerçevesinde, davalının; prim ödemelerinin süregelmesi ve dosya kapsamında mübrez 02.04.2009 varide tarihli dilekçesinde, geçici 22. madde kapsamında ... sigortalılığının devam ettirilmesi isteğini bildirir başvurusu değerlendirilmeksizin yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O hâlde, davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 30.04.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy