.......
Dava, rücuen tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davalı ... yönünden davanın reddine, davalı ..... yönünden davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davacı Kurum ve davalılardan....vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarfından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Somut olayda mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda; davalı işveren ..... %70 kusur verilmiş ve bu kusurun içinde, davalı işveren vekili ve şantiye şefi davalı ...'na %10 oranında kusur verilmesine rağmen; mahkeme, davalı ...'nin kusurunun sigortalının kusurundan az olması nedeniyle illiyet bağının kesildiği gerekçesi ile, hatalı değerlendirme sonucu, davalı ... yönünden davanın reddine karar vermiştir.
Mahkemenin, davalı ...'nin kusurunun sigortalının kusurundan az olması nedeniyle illiyet bağının kesildiği, gerekçesi, hatalı bir değerlendirme olup, Mahkemece, davalı ... ... verilen kusur irdelenip, araştırılarak hasıl olacak sonuca göre karar verilmelidir.
Kabule göre de; peşin sermaye degerli gelirin onay, yapılan masrafların sarf ve ödeme tarihlerinden itibaren yasal faiz işletilmesi gerekirken dava tarihinden yasal faizin başlatılması isabetsizdir.
Mahkemenin, yukarıda açıklanan maddi ve hukuki esaslar doğrultusunda yargılama yaparak elde edilecek sonuca göre karar vermesi gerekirken, eksik inceleme ve yanılgı sonucu yazılı şekilde hüküm kurması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O hâlde, davacı Kurum ve davalılarda.... vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istem halinde davalılardan...... iadesine, 29.03.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
......
Full & Egal Universal Law Academy