Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı adına Av. ... ile 1-İçişleri Bakanlığı adına Av. ... 2-... adına Av. ... arasındaki dava hakkında Yenişehir Asliye Hukuk (İş) Mahkemesinde verilen 18/09/2014 günlü ve 2013/192 E. - 2014/361 K. sayılı hükmün, Dairemizin 25.04.2019 tarih ve 2016/18765-2019/3934 sayılı ilâmı ile onanmasına karar verilmiştir. Davalı ... vekili tarafından maddi hata nedeniyle kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Eldeki davada, davalı ... Bakanlığının harçtan muaf olmasına rağmen hakkında harç yönünden hükmedilmemesi gerekirken, kurum aleyhine yargılama harcından müştereken ve müteselsilen hükmedildiği ve verilen kararın Dairemizce onanmasına karar verildiği anlaşılmış ise de; 6100 sayılı HMK'nın 304. maddesine göre maddi hataya dayalı yanlışlıkların her zaman düzeltilmesi mümkün bulunduğundan, Dairemizin 25.04.2019 tarih ve 2016/18765-2019/3934 sayılı ilamının maddi yanılgıya dayalı olması nedeniyle ORTADAN KALDIRILMASINA,
Mahkemece, davalı ... Bakanlığının harçtan muaf olmasına rağmen hakkında harç yönünden hükmedilmemesi gerekirken, Kurum aleyhine yargılama harcından müştereken ve müteselsilen hükmedilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
Ne var ki; bu aykırılığın giderilmesi, yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hüküm bozulmamalı, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun Geçici 3. maddesi delaletiyle 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 438. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yargılama harcına ilişkin olan 4. bendeki "davalılardan müştereken ve müteselsilen" ibaresinin silinerek yerine "davalı ...'tan" yazılarak hükmün bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 08/10/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.