MAHKEMESİ: Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi
Bölge Adliye Mahkemesi kararı, davacı-birleşen davalı vekili tarafından temyiz edilmekle; kesinlik, süre, temyiz şartı ve diğer usul eksiklikleri yönünden yapılan ön inceleme sonucunda; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten ve Tetkik Hâkimi ... tarafından hazırlanan rapor dinlenildikten sonra dosyadaki belgeler incelenip gereği düşünüldü:
I.DAVA
1.Asıl davada davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacının, şiddetli geçimsizlik nedeniyle Gaziantep 1. Aile Mahkemesinin 2009/144 E. sayılı dosyası ile eşinden boşandığını, bu kararda eşi ...'dan aylık 400,00 TL nafaka almaya başladığını, ancak geçimini sağlayamadığından dolayı babasından dolayı tarafına yetim aylığı bağlandığını, davacının 2014 yılında eski eşiyle tekrar evlendiğini, tüm bu olaylar sırasında isimsiz bir ihbar mektubuna ve de mahallede 1-2 esnafa sorularak sorulan yapılan araştırmada davalı Kurumca davacının muvazaalı olarak boşandığına dair rapor düzenlendiğini ve bu rapora istinaden yetim aylığının kesildiğini ve Gaziantep 13. İcra Müdürlüğü'nün 2015/90961 E. sayılı takip dosyasıyla 2.240,00 TL üzerinden icra takibi başlatıldığını, davacının evlenmiş olması, zaten maaşına ihtiyaç olmaması dolayısıyla bu borcu ödediğini, bu kere davalı Kurumun Gaziantep 13. İcra Müdürlüğünün 2015/157519 E. sayılı dosyasıyla da geriye dönük ödenen aylıklar nedeniyle hakkında 24.589,00 TL üzerinden icra takibi başlatıldığını, davacının ev kadını olduğunu, herhangi bir Kurumdan maaş almadığını ileri sürerek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak üzere davanın kabulü ile borçlu olmadığının tespitine, Gaziantep 13. İcra Müdürlüğünün 2015/157519 E. sayılı icra takibinin ihtiyati tedbir kararıyla durdurulmasına, davalı Kuruma ödenen 2.240,00 TL'nin istirdatına karar verilmesini istemiştir.
2.Birleşen Gaziantep 1. İş Mahkemesinin 2015/343 E. sayılı dosyasında davacı Kurum vekili dava dilekçesinde özetle; ...'ın aylıklarının boşandığı eşi ile fiilen birlikte yaşadığının tespit edilmesi üzerine kesildiğini, yersiz ödenen 24.859,00 TL'nin tahsili amacıyla Gaziantep 13. İcra Müdürlüğünün 2015/157519 E. sayılı takip dosyası ile icra takibine geçildiğini, borçlunun itiraz ederek takibi durdurduğunu ileri sürerek, haksız itirazının iptaline, takibin devamına, hukuka aykırı davranan ve kötüniyetli olarak ödeme yapmayan borçlu aleyhine %40’tan aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
3.Birleşen Gaziantep 1. İş Mahkemesinin 2015/344 E. sayılı dosyasında davacı Kurum vekili dava dilekçesinde özetle; ...'ın aylıklarının boşandığı eşi ile fiilen birlikte yaşadığının tespit edilmesi üzerine kesildiğini, yersiz ödenen 61,83 TL'nin tahsili amacıyla Gaziantep 13. İcra Müdürlüğünün 2015/157562 E. sayılı takip dosyası ile icra takibine geçildiğini, borçlunun itiraz ederek takibi durdurduğunu ileri sürerek, haksız itirazın iptaline, takibin devamına, hukuka aykırı davranan ve kötü niyetli olarak ödeme yapmayan borçlu aleyhine %40’tan aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
II.CEVAP
1.Asıl davada davalı Kurum vekilince cevap dilekçesi sunulmamıştır.
2.Birleşen Gaziantep 1. İş Mahkemesinin 2015/343 E. ve 2015/344 E. sayılı dosyalarında davalı asil cevap dilekçelerinde özetle; Kurum tarafından borca ilişkin hiçbir evrak gönderilmeden hakkında icra takibine başlandığını, Kurumun kendi tutmuş olduğu tutanaklara dayanarak başlattığı borcu ve davayı kabul etmediğini, Kurum işlemine karşı Gaziantep 5. İş Mahkemesinin 2015/297 E. sayılı dosyası ile menfi tespit davası açtığını, işbu dosyalar yönünden Gaziantep 5. İş Mahkemesinde açılan davanın bekletici mesele yapılması gerektiğini belirterek, davanın reddini istemiştir.
III.İLK DERECE MAHKEME KARARI
İlk Derece Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile
A-Mahkemenin 2015/297 Esas sayılı dosyasında; davanın kısmen kabul, kısmen reddi ile davacının davalı Kuruma ödemiş olduğu 2.240,00 TL'nin istirdatına, fazlaya ilişkin talebin reddine,
B-Mahkeme dosyası ile birleşen Gaziantep 1. İş Mahkemesinin 2015/343 Esas sayılı dosyasında; davanın kabulü ile davalı borçlunun Gaziantep 13. İcra Müdürlüğünün 2015/157519 Esas sayılı icra dosyasına yapmış olduğu itirazın iptali ile takibin devamına, asıl alacağının %20'si oranında icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacı Kuruma verilmesine,
C-Mahkeme dosyası ile birleşen Gaziantep 1. İş Mahkemesinin 2015/344 Esas sayılı dosyasında; davanın kabulü ile davalı borçlunun Gaziantep 13. İcra Müdürlüğünün 2015/157562 Esas sayılı icra dosyasına yapmış olduğu itirazın iptali ile takibin devamına, asıl alacağının %20'si oranında icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacı Kuruma verilmesine, karar verilmiştir.
IV.İSTİNAF
İlk Derece Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde taraf vekilleri tarafından istinaf başvurusunda bulunulması üzerine, Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile birleşen davalara ilişkin kurulan hükümlerin yerinde olduğu, ancak davacının yersiz sağlık giderlerinden yararlanabileceğinin kabulüne dair Mahkemenin vermiş olduğu asıl davadaki kararın hatalı olduğu gerekçesiyle başvurularının kısmen kabulü ile İlk Derece Mahkemesi kararının kaldırılmasına ve yeniden esas hakkında hüküm kurulmak suretiyle, 2015/297 Esas sayılı asıl dava dosyası yönünden davanın reddine karar verilmiştir.
V.TEMYİZ
A. Temyiz Yoluna Başvuranlar
Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davacı birleşen davada davalı vekili temyiz isteminde bulunmuştur.
B. Temyiz Sebepleri
Davacı birleşen davada davalı vekili temyiz dilekçesinde özetle; kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu, davacının eşiyle çekişmeli boşandığını, dosya kapsamında dinlenen kamu tanıklarının beyanları ile davacının boşandıktan sonra eski eşiyle fiilen birlikte yaşamadığının sabit olduğunu belirterek, yanılgılı değerlendirme sonucu hukuka aykırı verilen kararın temyiz incelemesi sonucu bozulmasını istemiştir.
B. Değerlendirme ve Sonuç
Uyuşmazlık, asıl davada ölüm aylığının kesilmesine dair Kurum işleminin iptali ile borçlu olmadığının tespitine ve istirdat istemine, birleşen dava itirazın iptaline ilişkindir.
Bölge adliye mahkemelerinin nihai kararlarının bozulması 6100 sayılı Kanun'un 371. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar, tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile kararda belirtilen gerekçelere göre usul ve kanuna uygun olup, temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenler kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
VI. KARAR
Açıklanan sebeplerle;
Temyiz olunan Bölge Adliye Mahkemesi kararının 6100 sayılı Kanun'un 370 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca ONANMASINA,
Aşağıda yazılı temyiz harcının ilgiliye yükletilmesine,
Dosyanın İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine,
25.03.2025 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.