(765 S. K. m. 29, 81, 86, 492, 516, 522)
Dava ve Karar: Nasi izrar ve saldırgan sarhoşluktan sanık Ferzail'in yapılan yargılanması sonunda; Hükümlülüğüne dair Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesinden verilen 5.3.1996 gün ve 1995/695 esas 1996/150 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C.Başsavcılığının onama isteyen 24.1.1997 tarihli tebliğnamesiyle daireye gönderilmekle incelenip gereği düşünüldü:
Yargıtay 10. Ceza Dairesi Kararı:
Temel cezalar alt sınırdan takdir edilirken TCK. nun 29.maddesi hükmüne aykırı olarak nedenleri ve gerekçelerinin karar yerinde gösterilmemesi, 647 sayılı Kanunun 4. maddesi uygulanırken yasal gerekçeleri gösterilmeyerek CMUK. nun 32 ve 260.maddelerine muhalefet edilmesi ve TCK. nun 516/1.maddesi ile uygulanma yapılırken hürriyeti bağlayıcı ceza ile birlikte para cezasına da hükmedilmesi gerektiğinin gözetilmemesi aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni sayılmamıştır.
Yapılan duruşmaya, toplanıp karar yerinde tartışılan delillere ve dosya içeriğine uygun gerekçeye göre: yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının reddine; Ancak;
1- Sanığın adli sicil kaydında belirtilen ve tekerrüre esas alınan infaz edilmiş önceki mahkumiyetinin TCK. nun 492. maddesi ile ilgili olmasına göre yani suçun evvelki mahkumiyete sebep olan suç cinsinden olmadığı etkili eyleme ilişkin 2 yıl 2 ay 20 günlük hapis cezasının infazına ilişkin belgenin tastiksiz olduğu gözetilmeden izrar suçundan dolayı tayin olunan cezanın TCK. nun 81/l. maddesi yerine 81/2.maddesi ile artırılması.
2- Hırsızlık ve etkili eylem suçları ile izrar suçunun TCK. nun 86. maddesinde belirtilen bir cinsten sayılan suçlar olmadıkları ve suç tarihinde zararın satın alma gücüne ekonomik koşullara nazaran pek hafif sayılması gerektiği gözetilmeden yasal olmayan düşüncelerle TCK. nun 522. maddesinin sanık lehine uygulanmasına yer olmadığına karar verilmesi,
Sonuç: Yasaya aykırı ve sanığın temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden hükmün bu sebeplerden dolayı isteme aykırı olarak BOZULMASINA oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy