(506 S. K. Ek m. 5) (1475 S. K. m. 78) (Ağır ve Tehlikeli İşler Tüzüğü Ek)
Dava: Davacı, çalıştığı iş ve işyeri itibariyle ağır ve tehlikeli ilerde çalıştığının ve itibari hizmet süresinden yararlandırılması gerektiğinin tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davacı ve davalılardan Ç... A.Ş.Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, davacının tüm, davalı işverenin sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- Davacının pompa işletme operatörü ve yardımcı tesisler iletme operatörü olarak çalıştığı dönem bakımından davacının işyerinin bu bölümlerinde yaptığı işlerin içeriği ve sonuçta 1475 sayılı Kanunun 78. maddesine dayanılarak çıkartılan ağır ve tehlikeli iler tüzüğüne ekli ağır ve tehlikeli işlere ilişkin cetvel kapsamında olup olmadığı 9.12.1996 tarihli raporu düzenleyen bilirkişi heyetinden gerektiğinde ek rapor alınmak suretiyle araştırılıp irdelenmeden bu konuda eksik inceleme ile hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı işveren şirketin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15.04.1997 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy