(506 S. K. m. 79)
Dava: Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 01.10.1989-20.08.1993 tarihleri arasında hizmet akdiyle geçen çalışmalarının tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, taraflar Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Mustafa Koç tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, Sosyal Sigortalar Kurumu ile davalı Keçiören Belediye Başkanlığının tüm temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- Davacının temyizine gelince;
Davanın yasal dayanağı 506 sayılı Yasanın 26. maddesidir. Davacının Keçiören Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde halk oyunları usta öğreticisi olarak 01.10.1989-20.08.1993 tarihleri arasında hizmet akdine dayanarak aralıksız çalıştığının tesbitini istediği mahkemece Belediye Başkanlığı tarafından gönderilen ücret bordrolarındaki günler nazara alınarak 01.02.1990-30.05.1993 arası kesintili çalıştığına karar verildiği; Ancak, 1990-Aralık 1991- Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Aralık, 1992 yılı Ağustos-Eylül aylarına ait ücret bordroları Belediye Başkanlığından 5 kez istendiği halde gönderilmediği, işveren Belediye tarafından 01.02.1990-30.05.1993 tarihleri arasındaki
Eğitim Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde usta öğretici olarak çalıştığının bildirildiği, bu hususun Belediye encümen kararıyla da doğrulandığı gibi dinlenen tanıklarda çalışmanın aralıksız olduğunu belirttikleri; ayrıca mahkeme kararında bilirkişi raporuna dayandığını belirtmiş ise de; bilirkişi raporunda ücret bordroları gösterilmeyen aylarda 20 gün çalıştığının tespiti gerekeceğini rapor ettiği halde aksi düşüncelerle bu aylarla ilgili tespit kararı vermediği görülmüştür. Bu duruma göre mahkemece yapılacak iş açıklanan nedenlerle ücret bordroları gösterilmeyen aylarla ilgili her ay 20 gün hizmet akdiyle çalıştığının tespitine karar vermekten ibarettir.
O halde, bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15.06.2000 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy