(506 S. K. m. 80)
Dava: Davalı, Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü adına davacı, ödeme emrinin iptaline karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalı Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Fatih Arkan tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Karar: Davacı, 1993 ve 1998 yılları arası bir kısım aylar için Amaç İşhanı yöneticiliğine ait prim borcu nedeniyle 506 sayılı Yasanın 80. madde ve 6183 sayılı Yasa ile yapılan takip nedeniyle gönderilen ödeme emrinin iptalini istemektedir.
Mahkemece, belirtilen dönemlerde davacının işhanı yöneticisi olmadığı prim borçlarından sorumlu tutulamayacağı gerekçesiyle istemin kabulüne ve ödeme emrinin iptaline karar verilmiştir.
Davanın yasal dayanağı 506 sayılı Yasanın 80. maddesi olup bu madde hükmü ile tüzel kişiliğe haiz işverenlerin üst düzey yönetici veya yetkilileri Kuruma karşı işverenler ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.
Dosya içeriğinde bulunan ve karara esas tutulan işhanına ait karar defterinin incelenmesinde 09.12.1993 tarihine kadar kayıt içerdiği, ödeme emri fotokopisinden ise prim borçlarının 1993-1998 yılarına ait olduğu belirlemektedir.
Öncelikle iptali istenen ödeme emrine ait takip dosyasının Kurumdan celbi ile borcun ait olduğu dönemler kuşkuya yer bırakmayacak şekilde saptanarak, karar defterinde görülmeyen 09.12.1993 tarihi ile 1998 dönemi arasındaki yöneticilerin kaydı saptanarak ortaya çıkacak duruma göre yazılı şekilde hüküm kurmak gerekirken eksik araştırma ve inceleme ile hüküm kurulması usule ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 21.02.2000 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy