(506 S. K. m. 24) (4721 S. K. m. 152)
Dava: Davacı, Kurum işleminin iptaliyle, ölen oğulları nedeniyle ölüm aylığı bağlanmasına karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalı Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Ercan Turan tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi:
Karar: Davacıların, iş kazası sonucu ölen oğulları nedeniyle ölüm geliri bağlanması gerektiğinin tespiti istemiyle açtıkları davanın yargılaması sonucunda, yazılı gerekçelerle davanın kabulüne karar verilmiştir.
İş kazası sonucu ölen sigortalının anne ve babasına 506 sayılı Yasa'nın 24. maddesine göre, gelir bağlanması, sigortalının sağlığında anne ve babasının geçimlerini sağlaması halinde olanaklıdır. Sigortalının anne ve babasının geçimlerini sağladığının kabulü içinde, sigortalının onlara sürekli ve düzenli olarak günlük gereksinimlerini karşılayacak önem ve değerde yardımda bulunması, anne ve babasının da ekonomik ve sosyal durumları bakımından sigortalının bu yardımlarına gerçekten gereksinimlerinin olduğunun belgelenmesi gereklidir. Ayrıca Medeni Kanunun 152. maddesine göre, kural olarak eşin geçimi koca tarafından karşılanır.
Bu hukuksal çerçevede dava konusu istem değerlendirildiğinde, öncelikle davacı Hasan Sucu'nun Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan 01.12.1993 tarihinden itibaren yaşlılık aylığı almakta olduğu, bu kişinin tapu kaydında görünen 410 m2'lik arsası dışında tanık anlatımlarına göre bir miktarda tarlası bulunduğu anlaşılmaktadır. Davacıların ölen sigortalı dışında başka çocukları da bulunmakta olup, bir geliri ve torununun da halen davacıların yanında kaldığı yine davacı tanıklarının beyanıyla belirgindir. Ayrıca ölen sigortalı inşaat işçisi olup, özlük dosyasında yansıyan biçimiyle sürekli ve düzenli çalışan bir kişi olmayıp çalışmaları da ailesinden uzakta gerçekleşmektedir.
Sıralanan olgular karşısında yaşlılık aylığı almakta olup eşinin geçimini sağlamakla yükümlü Hasan ve eşi açısından 506 sayılı Yasa'nın 24. maddesinde aranan koşullarda bir desteğin bulunmadığı anlaşıldığı gibi, 506 sayılı Yasa'nın 65 vd. maddelerinde düzenlenmiş bulunan ölüm aylığının gün sayısı ve destek koşulları da gerçekleşmemiştir.
Açıklanan maddi ve hukuki olgular karşısında davanın reddi gerekirken yazılı gerekçelerle kabule karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davacı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 22.02.2000 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy