(6183 S. K. m. 35)
Dava: Davacı, ödeme emirlerinin iptaline karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalı Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Osman Bülbül tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi:
Karar: Davacının prim borcundan dolayı çıkartılan ödeme emirlerinin iptali yönündeki davanın yargılaması sonucunda kabule karar verilmiştir.
6183 Sayılı Kanunun 35.maddesi uyarınca Limited Şirket ortakları şirketten tahsil imkanı bulunmayan prim borcundan dolayı hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar.
Davacının şirketteki pay devri tarihinden önceki 1996, 1997, 1998 tarihlerinde tahakkuk eden prim borçlarından dolayı 6183 Sayılı Kanunun 35.maddesi gereğince sorumlu olduğu düşünülmeksizin devir keyfiyetinin gerçekleştiği olgusuna dayanılarak davanın kabulüne karar verilmesi isabetsiz olup bozma nedenidir.
Mahkemece yapılacak iş; davacının şirketteki payını belirlemek ve bu paya isabet eden kısım için davanın reddine karar vermekten ibarettir.
Yukarıda açıklanan bu maddi ve hukuki olgular göz önüne alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 04.04.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy