(506 S. K. m. 26)
Dava: Davacı, işkazasında yaralanan sigortalı işçi için yapılan harcamalar üzerine uğranılan Kurum zararının rücuan ödetilmesini istemiştir.
Mahkeme,ilamında belirtildiği şekilde isteği hüküm altına almıştır.
Hükmün, davalı Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Mehmet Şahin tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi:
Karar: 1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Davanın yasal dayanağı 506 Sayılı Yasanın 26.maddesi olup işverenin sorumluluğu yönüne gidilebilmesi için kasti suç sayılır eylemi veya işçilerin sağlığı ve iş güvenliği mevzuatına aykırı eyleminin gerçekleşmesi gerekir.Somut olayda kusur dağılımı ve aidiyeti yönünde bir araştırma ve inceleme yapılmadığı anlaşılmaktadır.Bu durumda iş bu davada işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından uzman kişilerden kusur raporu alınmaksızın yazılı şekilde davalı işverenin sorumlu tutulması usule ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA,temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 8.4.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy