(506 S. K. m. 26) (1086 S. K. m. 434)
Dava: Davacı, iş kazası sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine bağlanan peşin değerli gelirler ile yapılan harcama ve ödemeler nedeniyle uğranılan Kurum zararının rücuan ödetilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde temyiz talebinin reddine ve kararın temyiz edilmemiş sayılmasına karar vermiştir.
Hükmün, davalılar Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Ebru Pakin Akın tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra, işin gereği düşünüldü:
Karar: Temyiz olunan karar; mahkeme kalemince hesaplanıp temyiz edenden istenen temyiz harç ve giderlerinin süresinde karşılanmaması nedeniyle Güllüoğlu Tavuk Çiftliği Ltd.Şti. ile Tevfik Güllü'nün temyiz istemlerinin yerel mahkemece reddine ilişkindir.
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 434. maddesi ile ilgili 25.01.1985 gün ve 5/1 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı hükmü gereğince; temyiz isteği, dilekçenin temyiz defterine kaydettirildiği tarihte yapılmış sayılır ve temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamı ödenir. Temyiz harç ve giderlerinin eksik ödenmiş veya hiç ödenmemiş olduğunun sonradan anlaşılmış bulunması halinde, karar veren hakim tarafından yedi günlük süre tanınarak, bu süre içerisinde tamamlanması veya ödenmesi, aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı temyiz edene yöntemince ve yazılı olarak bildirilir. Ancak temyiz harcının mahkeme kalemince hesaplanıp temyiz edenden istendiği halde süresinde ödenmediği belgelendirilmişse, temyiz isteğinin reddi gerekir.
Temyiz isteminin reddine ilişkin karara karşı harç ve giderler ödenerek yasal süresi içinde temyiz isteminde bulunulmuş ise de; davalıların işin esasına ilişkin yerel mahkeme kararını temyizinde; temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin eksik ödenmesi üzerine, bu eksikliklerin, yedi günlük kesin süre içerisinde tamamlanması için yöntemince düzenlenmiş muhtıranın, 28.08.2003 tarihinde davalılara tebliğ edilmesine rağmen eksik harç ve giderlerin ödenmediği anlaşılmakla;
Sonuç: Yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle, usul ve kanuna uygun olan 05.09.2003 tarihli temyiz isteminin reddine ilişkin hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz harcının temyiz eden davalılara yükletilmesine, 19.01.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy