(506 S. K. m. 25, 26)
Davacı, iş kazasında ölen ve yaralanan sigortalı işçiler için yapılan harcamalar üzerine uğranılan Kurum zararının rücuan ödetilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hükmün, davacı ve davalılardan B... Linyit İşlt. A.Ş. Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Hatice Kamışlık tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre; Sosyal Sigortalar Kurumunun temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- Davalı B... Linyit İşletmeleri A. Ş.'nin temyiz itirazlarına gelince;
Dava; 12.05.1991 tarihli iş kazasında vefat eden sigortalı Dursun Ö.'ün hak sahipleri ile aynı olayda sürekli iş göremez durumuna giren sigortalı M. Yaşar T.'a yapılan sosyal sigorta yardımlarının rücuan tahsili istemine ilişkin olup, davanın yasal dayanağı 506 sayılı Kanunun 26. maddesidir.
Sigorta M. Yaşar'ın zararlandırıcı sigorta olayı neticesinde başlangıçta %55 oranında sürekli iş göremez durumuna girdiği, gelir bağlama kararında kontrol muayene kaydının bulunduğu, yapılan kontrol muayenesi sonucunda 01.09.1994 tarihinde iş göremezlik derecesinin %28,2'ye düştüğü ve bu oranın kesinleştiğinin anlaşılmasına göre; 506 sayılı Kanunun 25. madde kapsamında eksilmeyi saptayan rapor tarihinden sonraki ay başından itibaren %28,2 oranındaki sürekli iş göremezlik durumuna göre tavan hesabı yapılması gerekirken tavan hesabının tamamında %55 sürekli iş göremezlik derecesinin esas alınması; keza maden işyerinin yer altı işlerinde çalışan sigortalılara ait sürekli statüde çalışan sigortalılar için sigortalının 50 yaşına kadar yılda 360 gün üzerinden gerçek kazancına göre, 50-60 yaş arasında yılda 180 gün üzerinden asgari ücretle çalışacağı varsayılarak aktif dönem hesabı yapılması gerekeceği dikkate alınmadan 50-60 yaş arası yılda 360 gün üzerinden çalışacağı varsayılarak hesap yapılmış olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı B... Linyit İşletmeleri A.Ş. vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 24.02.2003 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy