(506 S. K. m. 26) (2004 S. K. m. 67) (Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları A.3)
Dava: Davacı, icra takibine yapılan itirazın iptali ile takibin devamına ve % 40 icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davacı ve davalılardan H... Sigorta Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Özlem Hatiboğlu tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Karar: 1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, Sosyal Sigortalar Kurumunun temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- Davalı H... Sigorta A. Ş.'nin temyizine gelince;
Kazaya karışan 58 DV 525 plaka sayılı araç davalı H... Sigorta A. Ş. nezdinde mecburi mali mesuliyet sigorta poliçesi ile sigortalı olup araç maliki Ömer Y.'dır. Davacı Kurum bu dava ile araç maliki sigortalı Ömer Y.'a yaptığı tedavi giderlerini istemektedir.
Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasının amacı Karayolunda motorlu araç işletenin işlettiği araç nedeniyle üçüncü kişilere verilen bedensel ve eşya zararlarından dolayı onun mali ve hukuki sorumluluğunu üçüncü kişilere karşı güvenceye almaktır. Olayımızda işleten Ömer Y.'ın şahsen uğradığı zarar söz konusudur. Zorunlu mali mesuliyet sigortası genel şartları 3/6 maddesi işleten tarafından ileri sürülecek taleplerin teminat dışında tutulduğunu belirtmektedir. Davacı kurumun işletenin Kurum sigortalısı olması sebebi ile tedavi giderlerini karşılamış olması kurumu üçüncü şahıs konumuna sokmıyacaktır. İşleten Ömer Y.'ın davalı sigorta şirketine karşı dava hakkı bulunmadığına göre sigortalının halefi olan Kurumun da dava hakkı bulunamayacağından, Sosyal Sigortalar Kurumunun H... Sigorta A. Ş.'ne karşı açmış olduğu davanın reddine karar vermek gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde davalı H... Sigorta A. Ş'nin bu yönleri içeren temyiz itirazlarının kabulü ile hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 19.06.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy