(506 S. K. m. 26, 87)
Davacı, iş kazası sonucu sürekli iş göremezlik durumuna giren sigortalıya bağlanan peşin değerli gelirler ile yapılan harcama ve ödemeler nedeniyle uğranılan Kurum zararının rücuan ödetilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hükmün, davacı ve davalılardan.. .Nak.İnş.Tic.Ltd.Şti. Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Osman Bülbül tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi:
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre davacı Kurumun tüm, davalı.. .Nak.İnş.Tic.Ltd.Şti. vekilinin sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Dava; 16.06.1998 tarihinde meydana gelen iş kazası sonucu % 48.20 oranında meslekte kazanma güç kaybına uğrayan sigortalı işçi C.M; için Kurumca yapılan sosyal sigorta yardımlarının, 506 Sayılı Kanun'un 26 ve 87. maddeleri uyarınca asıl işveren... Çimento Sanayi A.ş. ile taşaronu Nakliyat İnşaat Ticaret ve Sanayi Limited Şirketinden rücuan ödetilmesi istemine ilişkin olup, davalıların toplam % 70 kusurlu oldukları kabul edilerek davanın kabulüne karar verilmiş ise de; asıl işveren alt işverenin kusurundan sorumlu olduğu halde alt işverenin asıl işverenin kusurundan sorumlu olmadığı dikkate alınarak, davalıların toplam % 70 olan kusur oranlarının ayrıştırılarak her bir davalının kusur oranı belirlendikten sonra hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı... Nakliyat İnşaat Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi'nin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 06.11.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy