(506 S. K. m. 79/10)
Dava: Davacı, murisi H. K. 'nın davalılardan işverene ait işyerinde 01.01.1998-16.07.2001 tarihleri arasında geçen ve Sosyal Sigortalar Kurumuna bildirilmeyen çalışmaların tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davalılar Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Hatice Kamışlık tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi:
Karar: Davalı işveren tarafından sigortalının 01.06.1999 tarihinde işe başladığına dair işe giriş bildirgesinin verilerek 01.06.1999-15.07.2001 tarihleri arası geçen hizmetleri eksiksiz Kuruma bildirilmiştir. İşe giriş bildirgesi sigortalı tarafından imzalı olup, bildirimden önce sigortalının davalı işyerinde çalıştığına ilişkin inandırıcı yeterli kanıt yoktur. Dinlenen tanıkların sözleri 1999'dan önceki dönem yönünden somut olgulara dayanmamakta, soyut düzeyde kalmaktadır.
Bu durumda dosya içeriğinde yer alan bilgi ve belgelere göre. O1.O1.1998-01.06.1999 tarihleri arasındaki çalışma iddiası kanıtlanamadığından bu süreye ilişkin talebin reddine karar verilmek gerekirken, delillerin taktirinde yanılgıya düşülmek suretiyle talebin kabulü yolunda hüküm tesis edilmiş bulunması, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA. temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine. 14.03.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy