(506 S. K. m. 79)
Dava: Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 01.08.1975-02.08.1977 tarihleri arasında geçen çalışmalarının uzun vadeli sigorta kollarına tabi hizmet olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde davanın reddine karar vermiştir.
Hükmün, davacı ve davalılardan Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi M. Taş tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi:
Karar: 1- Kararın niteliğine göre davalı Kurumun temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- Davacının temyizine gelince; dava, davalıya ait işyerinde 01.08.1975-02.08.1977 tarihleri arasında hizmet akdine dayalı olarak geçen ve Kuruma kayıt ve tescil edilmeyen çalışmaların tespiti istemine ilişkindir. Mahkeme, dönem bordrolarının kısa vadeli sigorta kolundan düzenlendiğini, aksinin aynı nitelikte delillerle kanıtlanamadığını ve davacının çırak olduğunu gerekçe göstererek davanın reddine karar vermiştir.
Davacının, 22.07.1975 tarihinde 2 yıllık çıraklık okulundan mezun olması, 01.08.1975 tarihli işe giriş bildirgesinin 02.09.1975 tarihinde Kuruma intikal ettirilmesi, davalı döneme ait dönem bordrolarının kısa vadeli sigorta kolundan tanzim edilmesi, talep başlangıç tarihinde çıraklık yasalarının yürürlüğe girmemesi ve Borçlar Kanunu kapsamında bir çıraklık sözleşmesinin bulunmaması, 1977/3-2003/3. devresinde davalı işyerinden 8848 gün çalışma bildirimi yapılması, davalı dönemde fiilen çalışıldığının işveren Kurumun kabulünde olup ancak bu çalışmanın 2 yıllık pratik çıraklık süresine ilişkin olduğunun ileri sürülmesi, davacıya Toplu İş Sözleşmesi kapsamında ücret ödenmesi karşısında davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine 22.11.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy