(506 S. K. m. 84)
Dava: Dava, davacının ortağı bulunduğu şirkette üst düzey yönetici olmaması nedeniyle prim borcundan sorumlu bulunmadığının tespiti ile maaşındaki haczin kaldırılması ve yapılan kesintilerin yasal faiziyle birlikte iadesi istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davalı Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi A. B. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
Karar: E... Gıda San. Tic. A.Ş.'nin prim ve ferilerinden oluşan borcundan dolayı, davacıya üst düzey yönetici olarak 6183 sayılı Kanun uyarınca ödeme emri usulüne uygun olarak tebliğ edilmiş olup; davacının, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren 6183 sayılı Kanunun 58. maddesinde öngörülen 7 günlük hak düşürücü süreyi geçirdikten sonra, iş bu davayı açmış olmasına; takip kesinleştikten sonra, menfi tespit davası açılmasına anılan Kanun hükümlerinin cevaz vermemiş bulunmasına; ne var ki borçlunun takibe konu alacağı ödedikten sonra 506 sayılı Kanunun 84. maddesi gereğince istirdat davası açılabileceğine göre, eldeki davada, prim borcunun 2001/2 - 2004/9 dönemine ilişkin olması, dosya içeriğinde mevcut şirket karar defteri ve Ticaret Sicili Memurluğu'nun cevabi yazılarından 05.02.2002 tarihi ve sonrasında temsil ve ilzama yetkili kişiler arasında davacının yer almadığı, ancak, bu tarih öncesi prim borçları yönünden temsil ve ilzama yetkili üst düzey yönetici olup olmadığı hususunun yeterince araştırılmaksızın davacının beyanı doğrultusunda sonuca gidildiği anlaşılmakla; davacının, maaşından kesilen miktar yönünden davaya istirdat davası olarak devam edilerek. 01.02.2002 - 05.02.2002 döneminde üst düzey yönetici olup olmadığı hususu araştırılarak, sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 24.05.2010 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy