(1086 S. K. m. 428)
Dava: Davacı, Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu'nun 25.12.2006 tarihli raporundaki görüş uyarınca alınan Hareket Terapisi Cihazı (Aktif, Pasif, Assistif Aktif ve simetri çalışma modlu, limitsiz otomatik, rotasyon yönü değişimli, spasm giderme fonksiyonlu) bedeli olan 5.140,80 Euro'nun ödeme tarihindeki satış kuru üzerinden TL karşılığının tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, uyulan bozma ilamı doğrultusunda yapılan yargılama sonucu davanın kabulüne, 8.837,36 TL'nin 26.4.2007 tarihinden işleyecek yasal faizi ile birlikte davalı Kurumdan tahsiline karar verilmiştir.
Hükmün, davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Şerafettin Özyürür tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi:
Karar: 1) Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, davalı Kurum vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2) Dava konusu cihaz değerinin tespitine yönelik yapılan araştırma ve inceleme hüküm kurmaya yeterli değildir.
Dairemizin bozma ilamı doğrultusunda yapılan araştırma sonucu; 25.11.2009 tarihli davalı Kurum yazısında, sözkonusu cihaz bedeli ile ilgili olarak bir fiyat tarifesinin bulunmadığı ifade edilirken; Sağlık Bakanlığı'nın 11.1.2010 tarihli yazısında ise, sözkonusu medikal cihazın ihale alış fiyatlarının hastaneden hastaneye değişiklik gösterdiği, bu sebeple rayiç bedelin davalı Kurum'dan sorulması gerektiğinin bildirilmiş olmasına rağmen, bozma kararı öncesi alınan Ankara Ticaret Odası yazı içeriği gözetilerek sonuca gidilmiş ise de, yapılan araştırma yeterli değildir. Ayrıntıları Dairemizin 22.6.2009 tarihli bozma kararında da belirtildiği üzere, davaya konu cihazın rayiç değerinin tespiti açısından, usulünce yapılacak araştırma sonucuna (bu anlamda gerekirse, aynı cihazın ithalatını yapan başkaca ithalatçı firmaların kayıtlarının varlığı veya Sağlık Bakanlığı yazısında belirtilen hastanelerden ihale alış fiyatlarının sorulması, davalı Kurumca buna yönelik ibraz edilecek kayıtlar vs. göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar tesisi, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, 24.02.2011 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy