(506 S. K. m. 60)
Dava: Dava, sigortalılık başlangıç tarihinin 01.01.1983 olduğunun ve bir gün süre ile çalışmanın tespiti ile 01.03.2010 tarihi itibariyle yaşlılık aylığı bağlanması istemine ilişkindir.
Mahkeme, 01.01.1983 tarihinde bir gün süre ile sigortalı olarak asgari ücret üzerinden çalışmanın tespitine, fazlaya ilişkin istemin reddine karar vermiştir.
Karar: Hükmün, davacı avukatı ile davalı Kurum avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi M. T. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi:
1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, davacı avukatı ile davalı Kurum avukatının sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- 01.01.1983 tarihli giriş bildirgesinin 28.01.1983 tarihinde ve süresinde Kuruma intikal etmesi, kimlik bilgilerinin davacıya ait olup daha sonraki çalışmaların aynı sicil üzerinden yapılması, işyeri kapsam içinde olup iddia edilen çalışmanın varlığının tanık beyanları ve dosya içindeki diğer delillerle teyit edilmesi karşısında, yazılı biçimde tespite hükmedilmesinde bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
Ancak, davacının 26.02.2010 tarihli tahsis talebinin mevcut olup, eldeki dava ile de tahsise hükmedilmesinin talep edilmesine rağmen, bu yöndeki Hukuk Genel Kurulu kararı da dikkate alınarak, tahsis koşullarının irdelenip sonucuna göre bir karar verilmesi gereğinin gözetilmemiş olması usul ve yasaya aykırı görülmüştür.
O halde, davacı avukatı ile davalı Kurum avukatının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 10.07.2012 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy