MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Gerçek bir durumun belgelenmesi amacıyla sahtecilik
HÜKÜM : Asıl Karar: Mahkumiyet, Ek Karar: Temyiz talebinin reddi.
5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nun 311. maddesi hükmüne göre, eski hale getirme istemiyle birlikte temyiz talebinde de bulunulması halinde, inceleme merciinin Yargıtay’ın ilgili dairesi olduğundan, hukuki dayanaktan yoksun olan aynı mahkemenin 13.04.2011 günlü temyiz talebinin reddine ilişkin ek kararı kaldırılarak yapılan incelemede gereği görüşüldü:
Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 13.03.2012 gün ve 2011/6-386 esas, 2012/99 sayılı kararında belirtildiği gibi, yoklukta verilen hükme ilişkin olarak temyiz süresinin, sanığın bu hükmü usulüne uygun olarak öğrenmesi yani tebliğle işlemeye başlayacağı açık olduğundan, bildirimde ayrıca “sürenin başlangıcının” belirtilmemesinin, sanık açısından yasa yolu süresinin tebliğ ile işlemeye başlayacağı gerçeğini değiştirmeyeceği, mahkemenin 17.11.2009 tarihli asıl kararında da başvuru süresi, şekli, mercii açıkça gösterildiğinden tebliğnamedeki temyizin süresinde kabul edilmesine ilişen düşünceye iştirak edilmemiştir.
Sanığa yokluğunda verilip 14.05.2010 tarihinde usulüne uygun tebliğ edilen hükmü 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nun 310. maddesinde öngörülen yasal süre geçtikten sonra, müdafiinin 11.04.2011 havale tarihli dilekçesi ile temyiz ettiği anlaşıldığından eski hale getirme talebi ve buna bağlı olarak vaki temyiz isteminin aynı Yasanın 317. maddesi uyarınca REDDİNE, 10.09.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy