MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Resmi belgede sahtecilik
HÜKÜM : Mahkumiyet
Tekerrüre esas sabıkası bulunan sanık hakkında TCK’nun 58. maddesinin uygulanmaması ve başka bir suçtan aranan sanığın yakalandığı sırasında ... adına sahte olarak düzenlenen nüfus cüzdanını kullanması eyleminde iftira suçunun unsurları bulunmamakta ise de, unsurlarının varlığı halinde, resmi belgede sahtecilik suçunun yanında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 212. maddesi yollaması ile aynı Yasanın 268/1. maddesi kapsamında düzenlenen başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması suçunun da oluşacağı, bu nedenle bu eylem nedeniyle beraat kararı yerine ceza verilmesine yer olmadığına dair karar verilmesi temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamış; 5237 sayılı TCK’nun 53. maddesinin uygulanmasında, Anayasa Mahkemesinin 08.10.2015 gün 2014/140 Esas, 2015/85 sayılı iptal kararının infaz aşamasında gözetilmesi mümkün görülmüştür.
Yapılan duruşmaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin tahkikat neticelerine uygun olarak tecelli eden kanaat ve takdirine, tetkik olunan dosya içeriğine göre sanığın yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine; ancak:
Suça konu nüfus cüzdanının dosyada delil olarak saklanması yerine müsaderesine karar verilmesi,
Yasaya aykırı; sanığın temyiz itirazları bu nedenle yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nun 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, ancak yeniden duruşma yapılmasını gerektirmeyen bu hususun 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK’nun 322. maddesi uyarınca düzeltilmesi mümkün bulunduğundan hüküm fıkrasındaki emanetteki eşyaya ilişkin paragraf çıkartılarak yerine “Emanetin 2013/927 sırasına kayıtlı nüfus cüzdanının dosyada delil olarak saklanmasına” şeklinde bir paragraf yazılmak suretiyle, eleştiri dışında sair yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 25.02.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy